"İHRACATA ODAKLANDIK"

Sektörün her yıl üretim ve ihracat hacmini artırmak için çalışan ihracatçı birlikleri arasında önemli bir yere sahip İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin başkanı Ahmet Güleç, Furniture İstanbul Fuarı'nın açılışında katılımcılara seslendi.

Sektörün son 16 yılda ihracat odaklı büyüme strateji benimsediğini belirten Güleç, sektörün aynı zamanda imalat, kalite ve tasarıma odaklandığını söyledi.Güleç, bu çalışmalar neticesinde dünya sıralamasında 22.sıradan 12.sıraya yükselen sektörün 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünyanın en büyük ilk 5 mobilya ihracatçısı konumuna gelmek için çalıştığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 15 yılda izlediği dış politika stratejisinin de sektörün ihracatında olumlu sonuçlar doğurduğun altını çizen Güleç, "Sayın Cumhurbaşkanımız ile yurt dışı gezilerine katılma şansı yakalayan sektör temsilcileri, hedef pazarlarımızda önemli iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu çok yönlü çalışmaların da etkisiyle büyüyen sektörümüz, katma değerli ürünler geliştirmeye odaklandı. 2003 yılında 32 firma ile ihracat yapan sektörümüz bugün; 647 firma ile ihracat yapar duruma geldi. Tabanın büyümesiyle büyüyen Türkiye mobilya sektörü, ihracatının ithalatından yüksek olan nadir sektörlerden biri. Bununla gurur duyuyoruz" dedi. Bugüne kadar gerçekleştirdikleri rakamlarla Türkiye'nin ihracat hedefleri doğrultusunda milyonlarca dolarlık ihracata direkt katkı sağlamanın gurunu yaşadıklarının aktaran Güleç, "Sektörümüzün hedef pazarları olarak belirlenen ABD, Çin ve İspanya üçgeninde sistematik olarak çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün ihracat ulaşması için Ar-Ge destekli tasarımlar üretmesi ve pazar odaklı çalışması gerekmektedir" dedi. Birlik olarak alım heyetleri konusunda da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Güleç, Bahreyn, Belçika, Bosna Herkes, Etiypya, Gana, Hindistan, Libya, Malezya, Fas, Pakistan, Suudi Arabistan, İsveç ve Ukrayna'dan 80'den fazla katılımcı firmanın b2b görüşmelere imza atacağını belirtti.

"KDV İNDİRİMİ SEKTÖRDE BAYRAM HAVASI ESTİRDİ"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı KDV indirimin sektörde mutlulukla karşılandığını söyleyen Güleç, indirim sayesinde sektörün yılsonu hedeflerine daha rahat ulaşacağını aktardı. 2010 ve 2017'de yapılan KDV indirimlerinin sektöre ciddi hareketlilik getirdiğinin altını çizen Güleç,"Bu karar açıklanır açıklanmaz sektörde doping etkisi oluşturdu. Sektör çok mutlu. Daha çok üretim yapacaklar, daha çok kişi çalıştıracaklar, daha çok satış yapıp daha fazla vergi verecekler. KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesiyle yüzde 10 indirim daha yapacağız. Sektörü çok motive edici bir hamle oldu. Bunun etkisini hem içeride hem dışarıda göreceğiz. Mobilya almanın tam zamanı" dedi.

27 Mart Güncel Altın Fiyatları 27 Mart Güncel Altın Fiyatları