HERKES GÖREVİNİ YAPMALI

Milyonlarca kişinin dini inancı gereği kesimine hazırlandığı kurbanlık satışlarının başlaması, hayvan pazarlarında hareketliliği artırdı. Vatandaşlar bütçelerine göre kurban bulabilmek için başta hayvan pazarları olmak üzere kurban kesim noktaları, hayvan borsaları, büyük marketler ve besi çiftliklerine yönelirken, kurban kesim şartları ve sağlık konusunda yaşanabilecek muhtemel olumsuzluklara karşı yetkililerden uyarılar geldi.

Aşırı Tuz tüketimine aman dikkat Aşırı Tuz tüketimine aman dikkat

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir milyon büyük baş, 3 milyon küçükbaş hayvanın kesileceği kurban bayramının huzurlu ve güvenli şekilde geçirilmesinin, herkesin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

4 MİLYON KURBAN KESİLECEK

Kesimi yapılacak kurbanlık sayısının dünyadaki birçok ülkenin hayvan varlıklarından daha fazla olduğuna dikkat çeken Sağlam,

"4 gün içinde 4 milyona yakın büyük ve küçükbaş hayvanın kesimi yapılacak. Bu çok büyük bir rakamdır. Hem bayram öncesi satışlar sırasında, hem kesim sırasında olumsuzluklar yaşanabilir. Vatandaşlar, kurbanlık alımı ve kesim şartlarının yerine getirilmesine kadar tüm aşamalarda toplum sağlığının korunması adına duyarlı olmalı" dedi.

VETERİNER HEKİM RAPORU OLMALI.

BVHO Başkanı Sinan Sağlam, açıklamasında kurban edilecek hayvanların özelliklerine de değindi. Küçükbaş hayvanlarda bir yaş, büyükbaş hayvanlarda 2 yaş şartının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Sağlam, kurbanlıkların kulak küpeleri, pasaportları ve veteriner hekim sağlık raporunun olması gerektiğini hatırlattı. Başkan Sağlam şunları söyledi:

"Toplu kesim yerlerinde kesim öncesi ve sonrası muayene edilerek hayvanın hastalık taşıyıp taşımadığı, riskli olup olmadığı çok rahat bir şekilde kontrol edilebilir. Kesilecek hayvanın sağlıklı olması ve gebe olmamasına dikkat edilmeli. Sağlıklı bir hayvanın dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı, ağız-burun akıntısı ve fiziksel bir kusuru olmaması gerekir.

Özelikle dişi hayvanların gebe olmaması gerekir. Herhangi bir şüphede mutlaka veteriner hekimden destek alınmalı. Hayvanlardan insanlara bulaşabilen (zoonoz) 200'den fazla hastalık var. Bu hastalıkların bazıları ölüme sebebiyet verir. Bunların önlenmesi için mutlaka veteriner hekim kontrolü olmalıdır."

ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞTURMAYALIM

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, kurban kesiminde çevre kirliliği oluşturulmaması, etlerin saklanması ve tüketimi konusunda da bilgiler aktardı. Kurban kesiminde kan, sakatat, deri, hayvansal atıklar ve benzeri hayvansal ürünlerin gelişi güzel atılmaması gerektiğini vurgulayan Sağlam, çevre ve toplum sağlığının korunması için vatandaşların atıkları, sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu torbalara koyarak bertaraf edilmek üzere belediye görevlilerine vermekle sorumlu olduklarını ifade etti.

BUZDOLABINDA EN FAZLA

5 GÜN SAKLANABİLİR

Kurbanlık hayvana kesim sırasında eziyet edilmemesinin hem vicdani açıdan hem etin kalitesi açısından önemli olduğunu anlatan Sinan Sağlam,

"Etler sıcak sıcak dolaba konulmamalıdır. Serin bir yerde bir kaç saat bekletildikten sonra dolaba aktarılmalıdır. Etin normal buzdolabı koşullarında(4 derece) saklanma süresi en fazla beş gündür. Derin dondurucuda ise 6-12 ay saklanabilir. Saklama koşullarına uyulması, bakteri ve parazit hastalıklarının önlenmesi açısından önem taşıyor" şeklinde konuştu.