Tedavi gördüğü İnegöl Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden 85 yaşındaki Kore gazisi Ahmet Menkü'yü, son yolculuğuna uğurlayan, İnegöl'de bulunan Kıbrıs ve Kore gazilerini araştırdık.

Bu kapsamda İnegöl Muharip Gaziler Derneği ile yapmış olduğumuz görüşmede dernek Başkanı Selami Seymen, derneğe kayıtlı 46 Kıbrıs gazisinin bulunduğunu ifade ederken, bir tane de Kore gazisinin olduğunu aktardı.

Seymen verdiği rakamların derneğe üye olan gazileri kapsadığını söyledi.

GAZİLERE DAVET

Başkan Selami Seymen;

"Bizim kayıtlarımıza göre 1 tane Kore gazimiz var. Yaşlı olduğu için kendisi derneğe gelemiyor. Bizler gaziler olarak evinde ziyaret ediyoruz. İnegöl Muharip Gaziler Derneği olarak elimizden geldiği kadar gazilerimize sahip çıkıyoruz ve ilgileniyoruz."

"Kıbrıs gazilerinden derneğimize 51 üyemiz var. Bu gazilerimizden 5 tanesi vefat etti. Geriye kalan 46 gazimiz derneğimize üye. Bunların yanında derneğimize üye olmayan gazilerimiz de var. Davet ettiğimiz halde derneğimize gelmediler. Gazilerimizi bekliyoruz kapımız onlara açık."

"İnşallah gelirler. Gelsinler hep beraber olalım. Kıbrıs Barış Harekatında omuz omuza çarpıştığımız kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız. Tek çatı altında birleşelim ki sesimizi duyuralım. Derneğimiz açılalı 3 yıl oldu. Bu süre zarfında kendimizi tanıttık. Herkes bizi tanıyor. Derneğimizin açılması çok iyi oldu" diye konuştu.

KORE GAZİMİZİ EVİNDE ZİYARET ETTİK

Ali Üstem ile birlikte İnegöl'de yaşayan Kore gazilerinden birisi olan 83 yaşındaki Ömer Vardar isimli gazimizi de Süleymaniye Mahallesi Uçak Sokak üzerinde bulunan evinde ziyaret ettik.

2 katlı evde yaşamını sürdüren gazimiz Vardar, hatırladığı kadarıyla Kore Savaşını bizlere anlattı. 1950 yılında başlayıp 1953 yılında biten Kore Savaşı'na katılan Vardar;

İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti İsmailağa Cemaati'nin Lideri Hasan Kılıç 94 Yaşında Vefat Etti

"Gelip gitmek bir seneyi buluyordu. İzmir'den gemiye biniyorduk ve 1 ay yol sürüyordu. Gece gündüz gidiyorduk. Bir ay da geliş sürüyordu. Cephede durdum.

Görevimizi en iyi şekilde yaptık. 20 yaşında Kore'ye gittim. Umarım artık o savaşlar sadece bizlerde birer anı olarak kalır ve tekrarı yaşanmaz" diyor.

ANILARINI HATIRLAMIYOR

Gazimize Kore'deki anılarını sorduğumuzda, hafızanın zayıfladığı için o anları hatırlamadığını söylüyor ve şöyle devam ediyor; "Unutkanlık var. Unutuyorum. Bakkala bir şey almaya gidiyorum ama alacaklarımı yolda giderken unutuyorum. Aklımda tutamıyorum."

VATAN İÇİN HİZMET ETTİM

Ziyaretlerden dolayı mutlu olduğunu da söyleyen gazimiz Ömer Vardar;

"Gelip arayıp soruyorlar. Jandarmadan gelip hal hatır soruyorlar. Yetiyor o bize" dedi. Gazimiz son zamanlarda yaşanan terör saldırına ilişkin ise;

"Vatan için hizmet ettim. Ülkemizde de terör belası var. Bizim zamanımızda düşmanın nerde olduğunu biliyorduk. Düşman karşımızdaydı ama şimdi düşman kancık oldu" dedi.

YILLARDIR BAYRAK ASILI

Gazimizin evinin camında asılı bayrak dikkatimizi çekiyor. Ne zamandır asılı olduğunu sorduğumuz da ise 'Yıllardır bayrak asılı" diye cevap veriyor.