Kusmak Orucu Bozar mı? Oruçlu iken kusan kişi ne yapmalı? Kusmak Orucu Bozar mı? Oruçlu iken kusan kişi ne yapmalı?

Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, İnegöl Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğin tüm gereklerini yerine getirerek halka daha kaliteli hizmet götürmenin yolunu aradıklarını belirterek, önceliklerinin eğitim ve sağlık olduğunu aktardı.

BURSA'YA ARTIK GİDİLMİYOR

Başkan Yardımcısı Şahin, İnegöl Belediyesinin temel belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra eğitimden sağlığa, spordan sanata pek çok sosyal sorumluluk projesinde üzerine düşen görevi üstlendiğini belirterek;

"Daha öncesinde Toplum Sağlığı Merkezi ile imzaladığımız protokol neticesinde ilçemizdeki bayanları ücretsiz kanser teşhisi için Bursa'da bulunan KETEM'e götürüyorduk.

KETEM'in ilçemizde hizmete başlamasının ardından İnegöl merkezi dışında bulunan mahallelerden kadınlarımızı muayene için taşımaya devam ediyoruz."

YENİŞEHİR'DEN DE GELEN VAR

"Her kanser türünde erken teşhis hayati öneme sahip. Bugün TOKİ'de ikamet eden kadınlarımızı merkezimize getirerek onların muayene olmasına olanak sağlıyoruz.

Bu uygulamanın devamında Kurşunlu, Yeniceköy, Tahtaköprü, Cerrah gibi kırsal mahallelerden vatandaşlarımızı bu şekilde merkezimize getireceğiz. Bunlar dışında Yenişehir'den de vatandaşlarımız merkezimize geliyor."

"İlçemizin bayanlarını Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine gelerek gerekli tetkikleri yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Unutmayalım ki sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için sağlıklı kadınlara, sağlıklı annelere ihtiyacımız var" dedi.

3 FARKLI KANSER TARAMASI

KETEM'den sorumlu Dr. Simge Tezel, Merkezde bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri taramalarının yapıldığını belirterek,

"Merkezimizde diyetisyenlik hizmeti de veriyoruz. Diyetisyene başvurmak isteyen vatandaşlarımızın 18 yaş üstü olması ve aile hekimliğinden gerekli tahlilleri yaptırmış olması yeterli olacak.

Mamografi için başvuracak bayanların 40 ile 69 yaş aralığında olması, simir testi yaptırmak isteyenlerin 30 - 65 yaş aralığında ve kolon kanseri erken tanısı için bağırsak testi yaptırmak isteyenlerin 50 ile 70 yaş aralığında olmaları gerekmektedir."

3 BİN KANSER TARAMASI

"Ayrıca bağırsak testinden erkek vatandaşlarımızda yararlanabilmektedir. Merkezimizde yapılan tüm işlemler bayan personeller tarafından yapılmaktadır. Bugüne kadar yapılan taramalarda 1234 mamografi arasından 269'u şüpheli bulunarak sevk yapılmış ve 4 hastaya kanser teşhisi konulmuştur.

Yapılan 981 simir testi arasından 16'sı sevk edilmiş ve kanser tanısı konulmamıştır. Yapılan 785 bağırsak kanseri taramasından 48'i şüpheli bulunarak sev edilmiş ve bunlar arasından da kanser teşhisi konulan olmamıştır" diye konuştu.