Köfteci Yusuf'tan Ramazan'da Bir Zam Daha! Köfteci Yusuf'tan Ramazan'da Bir Zam Daha!
Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İbrahim Canbolat’ın açılış konuşması ile başlayan programda konuşan Maltepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Gürdoğan,

“Bizim insanımız felsefe yapmaktan çok fetih yapmaya yatkın bir toplumdur. Bizim atalarımız Asya’nın içinden Avrupa’nın içine kadar sürekli hareket halinde olmuşlar. Doğu’dan Batı’ya giden bir kervana benzerler.

Gittikleri her yeri camiler, çarşılar, köprüleri, kervansaraylar ile donatmışlar. Ezan okunan yeri vatan bilmişler, ezan okunmayan yerde de ezan okumayı görev bilmişlerdir. Çok canlı ve dinamik bir toplumumuz var” dedi.

YENİ DÜNYANIN FATİHLERİ GİRİŞİMCİLERDİR

“Bu toplum 80’li yıllar kadar içine kapalı bir toplumdu 80’li yıllardan sonar dünyaya açıldı, büyük düşünmesini öğrendi, kendine büyük bir güven geldi ve tüketen bir toplum üreten bir topluma dönüştü” diyen Gürdoğan;

“İthalatçı Türkiye, ihracatçı Türkiye’ye dönüştü. Bu dinamizmin temelinde hareket kültürü var. Sürekli hareket halinde olmanın getirdiği güç ve dinamizm var. Artık yeni bir dünya var. Bu dünyada ülkeler, coğrafyalar, toplumlar, insanlar, ordular ile yönetilmiyor, ordularla yönlendirilmiyor, ordularla fethedilmiyor.

Orduların yerine girişimciler geçti, savaş alanlarının yerine de pazarlar geçti. Her ne kadar çevremizde savaşlar var ise de onlar gelip geçici. Günümüzde kavga, esas hesaplaşma cephelerde olmuyor, pazarlarda oluyor ve yenidünyanın fatihleri artık ordular değil, yenidünyanın fatihleri artık girişimcilerdir. O yüzden dünyada girişimcilere üniformasız generaller gözüyle bakılır” ifadelerini kullandı.

KÜRE DÜNYA GİTTİ

Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, konferansında şu bilgileri verdi:

“Apple’nin girmediği yer yoktur, Samsung’un girmediği cep yoktur. Facebook’un, Google’nin, Twitter’in kullanılmadığı ev yoktur. Yeni dünya böyle bir dünya. Artık bildiğimiz küre dünya gitti onun yerine düz, kare bir dünya geldi. Bu dünyada sınırlar yok, kapılar yok, örtü yok, çatı yok.

Çatısız, duvarsız, kapısız bir dünya var. İşte bu yeni dünyanın fatihleri, üniversiteler, girişimciler, aydınlar, medya kuruluşları, sanayi kuruluşları, ticari kuruluşlar, kamu kuruluşları, gönüllü kuruluşlardır.

O yüzden günümüzün dünyası aslında kurumlar, kuruluşlar, girişimciler dünyasıdır. Bu dünyada başarılı olmanın yolu bu dünyayı iyi kavramaktan geçiyor”

İNEGÖL GİRİŞİMCİLİK AÇISINDAN VERİMLİ

“Dünyada 10 sene öncesine göre sorular aynı kaldı ama cevaplar değişti. Yeni bir toplum var artık; bilgi toplumu. Artık bu toplumda ülkelerin gücü ne toprak büyüklüğünden geliyor ne sermaye büyüklüğünden geliyor. Artık ülkelerin gücü genç, eğitimli girişimci insanlarından geliyor. Onlar da sizin aranızda. Onların tek sermayeleri var, bilgileri, birikimleri…

Dünyanın her yerinde genç girişimci insanlar var. Bizim de bu genç girişimci insanların sayısını çoğaltmamız gerekir. İnegöl bu açıdan çok uygun ve verimli bir yer. İnegöl göç vermeyen, göç alan bir kentimiz. Bursa’nın yanı başında mobilyanın, köftenin, kaplıcanın merkezi halinde.

Bunun yanına suntayı, tekstili ve diğer sanayi kollarını da ilave edebiliriz. Dolayısı ile yeni dünya girişimcilerin dünyası, yeni dünya uzakları görmesini, tuttuğunu koparmasını bilen insanların dünyasıdır. Bu dünyada artık iş yapmak bir sermaye işi değil bir yenilik işi, bir birikim işidir”