Resulullah (sav) her zaman olduğu gibi yine bir gün sahabileriyle tokalaşırken Sa'd b.Muaz elleri çok çalışmaktan dolayı nasırlı olduğu için uzatmaktan çekinince Resulullah (sav) şöyle buyurmuştu:"Asıl eli öpülecek olan el senin elindir.İşte bu eller Allah'ın sevdiği ellerdir".

Başta Resulullah (sav) olmak üzere bir çok peygamber çalışarak yani ellerinin emeğiyle kazanmışlardır.

Örneğin:

1-Hz.Adem (as) dokumacılık,

2-Hz İdris (as) terzilik,

3-Hz.İbrahim (as) kumaş ticareti,

4-Hz.İsa (as) ayakkabıcılık ile uğraşmışlardır.

5-Hz.Musa (as) 8-10 yıl arası Hz.Şuayb (as)a çobanlık yapmıştır.

Ramazan Ayında gündüz çok uyumak oruca zarar verir mi? Ramazan Ayında gündüz çok uyumak oruca zarar verir mi?

Ve bildiğiniz gibi Sevgili Peygamberimiz sav) on yaşından itibaren çalışmış ,önceleri çobanlık yapmış daha sonra da ticaretle uğraşmıştır.

Resulullah (sav) "Veren el alan elden hayırlıdır" buyurarak veren elin üstünlüğüne vurgu yapmıştır.

Kıssanın birinde şöyle anlatılır.Kardeşlerden biri çalışmayı bırakmış,kendisine neden çalışmayı bırakıp köşeye çekildiği sorulunca şöyle cevap vermiştir:"Dağda bir aslanın bir av getirdiğini gördüm.Aslan doyduktan sonra kalanını tilkiler gelip yemeye başladılar.Ben de bunu gördükten sonra kendi kendime dedim ki madem getiren bir aslan var öyleyse bende aç kalmam."Bunun üzerine etrafındakiler ona şöyle cevap verdiler:"Tilki olup aslanın artığını yiyeceğine aslan ol başkası senin artığını yesin."

İslamın beş şartından iki tanesi Hac ve Zekattır.Yani ikisi de mal ve parayla ilgili olduğu halde nereden çıktığı belli olmayan anlayışlar sebebiyle Müslümanlar hayattan koparılmak istendi.Bir hırka bir lokma anlayışı,İnzivaya çekilmek ve fakirliği öven bazı sözler Müslümanları meşgul edip ticaretten uzaklaştırdı.

Fakirler İslam da ayıplanmamıştır ancak fakirlik hiçbir zaman övülmemiştir.Kuran ve Hadislerde geçen "Fakir" kelimesi para veya mal fakirliği değil,Allah'a muhtaç olmak anlamındadır.Allah'ın zengin olması tabiri sonsuz güç ve kudret sahibi olması,hiç kimseye muhtaç olmaması demektir."Ya eyyühen Nasu entüm'ül fükarau ilallah...Ey insanlar! Siz Allah'a muhtaçsınız. Allah ise her bakımdan sınırsız zengin olandır, övülmeye hakkıyla layık olandır"(Fatır,15).

Resulullah (sav)."El Fakru Fahri (Allah'a muhtaç olmak benim için onurdur)" Hadisi şerifi de para ve mal ile ilgili olmayıp Allah'a muhtaç olmak ile ilgilidir.Çünkü insan Allah'a muhtaç olduğunu unutursa isyankar bir varlık olur." Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder."(Alak ,6-7).

Biz bu kısa çalışmada İslama göre çalışma ve ticareti açıklamaya çalıştık .Allah cümlemize güzel ifadeyi ve güzel istifade etmeyi nasip eylesin.Amin

ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

İslam toplumsal bir varlıktır.O nedenle tek başına yaşaması mümkün değildir.İnsan

insana muhtaçtır.Diğer canlıların elbiseleri sırtında,evleri bir ağaç kovuğunda veya yerin altında yiyecekleri de çevresindeki tabiatta mevcuttur.İnsan ise elbise için terziye,ev için ustalara yiyecek için de çeşitli mesleklere muhtaçtır.

Bütün bu ihtiyaçlardan Ticaret adını verdiğimiz alış veriş şekli ve çalışma alanı oluşmuştur.Biz insanlar çalışarak/ticaret yaparak rızkımızı kazanmaya çalışıyoruz.Yüce Rabbimiz Kur'an'ı Keriminde şöyle buyuruyor:" Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah'a ait olmasın..."(Hud,6).Bu ayetten şunu anlıyoruz ki Rabbimiz her canlıya göre yiyecek ve rızık yaratmıştır.Ancak o rızkı aramak için çalışmamız gerekmektedir:" İnsan için ancak çalıştığı vardır. Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir."(Necm,39-40).

DÜNYA AHİRET DENGESİ

Yüce Rabbimiz ahiret için çalışırken dünyamızı da ihmal etmememizi istemektedir.Yani bilinçli mü'min ne dünyasını terk eder,nede ahiretini ihmal eder.Kur'an şöyle buyuruyor:" "Allah'ın sana verdiği (servet ve zenginlik gibi) şeylerde ahiret yurdunu ara. (Onları insanların yararına harcayarak ahirette seni mutlu kılacak mükafatı elde etmeğe çalış). Dünyadan da nasibini unutma. (Bu imkanlardan ölçülü bir şekilde kendin de yararlan.) Allah'ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah, bozguncuları sevmez."(Kasa,77).

Kur'an bizlere hem dünyamızın mutlu olmasını hem de ahiretimizin mutlu olması için dua etmemizi istemektedir." . Onlardan, "Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru" diyenler de vardır."(Bakara,201).Böylece İslam bir lokma bir hırka anlayışını ret ettiği gibi inzivaya çekilip dünyadan el etek çekmeyi de ret etmiştir.

Unutmayınız ki Kur'an Hz.Muhammed'i (sav) şehirden mağaraya çıkartmamış ,tam tersine mağaradan şehre indirmiştir.Öylesine ki ilk inen ayetlerde Peygamber efendimize kalkıp insanları uyarması istenmiş ve Cennete giden yolun kulların içinden geçtiğini bildirmiştir." Ey örtünüp bürünen (Peygamber!) . Kalk da uyar."(Müddessir,1-2)." (Allah, şöyle der: "Ey huzur içinde olan nefis!" "Sen O'ndan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön!" "(İyi) kullarımın arasına gir." "Cennetime gir."(Fecr,27-30).