İnegöl'ün il olması ile ilgili TBMM'ye verilen kanun teklifleriyle alakalı bir araştırma yaptık. Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde yaptığımız araştırma neticesine göre; bugüne kadar İnegöl'ün il olması için 9 kez teklif verildiği ve bunların 8'inin mecliste oy çokluğu ile reddedilerek kabul edilmediği görüldü.

İLK TEKLİF 1996 YILINDA

İlk teklif 12.12.1996 tarihinde Bursa Bağımsız Milletvekili Yahya Şimşek tarafından tek imza ile sunulmuş. Ancak bu teklif meclis oylaması ile reddedilmiş.

İkinci teklif ise 17.01.1997 tarihinde Anavatan Partisi Bursa Milletvekili Turhan Tayan (ANAP) tarafından sunulmuş. Ancak bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

İnegöl'ün il olmasını üçüncü kez teklif eden ise 16.01.1998 tarihinde Demokratik Sol Parti (DSP) Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreli olmuştur. Tek imza ile sunulan bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

Dördüncü teklif bu kez Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Burhan Orhan tarafından 01.09.1999 tarihinde sunulmuş. Tek imza ile sunulan bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

EN ETKİLİ TEKLİF FAZİLET PARTİSİ'NDEN

İmza çoğunluğu bakımından en etkili bir şekilde yapılan teklif ise Fazilet Partisi Bursa Milletvekili Ahmet Sünnetçioğlu tarafından 11.11.1999 tarihinde olmuştur. 21'i Fazilet, biri MHP milletvekili olmak üzere 22 milletvekilinin imzası ile komisyona gelen kanun teklifi komisyonda süresinden fazla bekletilmesi üzerine Fazilet Partisi Bursa Milletvekili Ahmet Sünnetçioğlu tarafından 25.04.2000 tarihinde doğrudan meclis gündemine alınması sağlanmıştır.

SÜNNETÇİOĞLU KONUŞMUŞTU

25.04.2000 tarihinde meclis gündeminde işlenen İl olma konusunda; Ahmet Sünnetçioğlu konu ile ilgili beş dakikalık bir konuşma yaparak İnegöl'ün neden il olması gerektiğiyle alakalı sebepleri sıralamıştır. Fazilet Partisi milletvekili Faruk Çelik de İnegöl'ün il olması ile ilgili olumlu düşüncelerini aynı oturumda ifade etmiştir.

Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak Kütahya'da geçersiz oylar yeniden sayılacak

Anavatan Partisi adına söz alan Turhan Tayan (ANAP) İnegöl'ün il olmasına destek verdiklerini ifade etmiştir. Doğru Yol Partisi adına söz alan Oğuz Tezmen (DYP) ise yaptığı kısa konuşmada İnegöl'ün il olmasını parti olarak desteklediklerini ifade etmiştir.

BURHAN ORHAN'IN KONUŞMAI

Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan Burhan Orhan (MHP) ise uzun bir konuşma yaparak yine İnegöl'ün il olması hususundaki destekler görüşlerini ifade etmiştir. Burhan Orhan konuşmasının sonunda "Biz, İnegöllüler olarak, 82 nolu plakalarımızı hazırlayıp araçlarımıza takmış bulunmaktayız. Sizlerden destek bekliyorum" diyerek bu husustaki İnegöl'ün ısrarını tekrarlamıştır.

Demokratik Sol Parti adına söz alan Ali Rahmi Beyreli (DSP) de İnegöl'ün il olmasını 'Reform' olarak nitelendirerek bu hususta desteklediklerini ifade etmiştir. Yine DSP İçel Milletvekili Edip Özgenç de bulunduğu yerden söz alarak İnegöl'ün il olmasına destek verdiklerini ifade etmiştir.

YALÇINBAYIR OLUMSUZ KONUŞDU

Yapılan görüşmelerde tek olumsuz görüş bildiren ise AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır olmuştur. Yalçınbayır yaptığı konuşmada yapılan işlerde 'kanun önünde eşitlik ilkesine' uyulması gerektiğini, Siverek gibi bir ilçenin 40 yıldır bu talebinin olması karşısında birebir olarak hiçbir ilçeye imtiyaz tanımayacaklarını belirterek olumsuz düşüncelerini ifade etmiştir.

Bu görüşmelerden sonra yapılan el işareti ile oylama neticesinde oy çokluğu ile İnegöl'ün il olma hayalleri bir kez daha yıkılmıştır.

Altıncı kez teklifi sunan ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Hamza Hamit Homriş olmuştur. MHP'den 4 imza ile sunulan bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Turhan Tayan, yedinci kez teklifi sunmuş, tek imza ile sunulan bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

Sekizinci kez teklifi sunan ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Necati Özensoy olmuştur. MHP'den 2 imza ile sunulan bu teklif de mecliste kabul görmemiştir.

SON TEKLİF CHP'NİN

Son olarak teklifi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi. Sunulan teklif halen daha komisyonda beklemektedir. Gelecek günlerde meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Teklif benimsenirse mobilyası, köftesi ve oylat kaplıcaları ile meşhur İnegöl, Türkiye'nin 82. ili olacak. Kılıçdaroğlu ile CHP Grup Başkanvekilleri ve Bursa Milletvekillerinin imzaladığı kanun teklifi ile İnegöl'e bağlanacak ilçeler, "Keles, Domaniç, Kurşunlu, Alanyurt, Yenice ve Kemalpaşa" olarak düzenlendi.

Teklifin gerekçesinde, İnegöl'ün Bursa'ya 40 kilometre, Yenişehir Havalimanı'na 25 kilometre uzaklıkta bulunduğu vurgulandı.