Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar Evlerinde her gün 1 gram altın üretiyorlar
Rengârenk kumaşlarla el işi göz nuru emekle işlenerek dikilen ve genç kızların çeyizlerinin en önemli parçalarından biri olan pamuklu yorganların yerini hazır satılan makine üretimi yorgan ve battaniyeler aldı.

ÇEYİZLERİN VAZGEÇİLMEZİ

İnegöl’de baba mesleğini kardeşleriyle birlikte 40 yıldır sürdüren 56 yaşındaki Coşkun Tetik ile yorgancılık mesleğini konuştuk. Eski işlerin olmadığını dile getiren Coşkun Tetik, Teknolojiye rağmen el emeği göz nuruyla diktikleri yorganların çeyizlerin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

ESKİ İŞLER YOK

Tamamen doğal ve birinci kalite malzemelerden üretilen yorganların evlenecek kızların çeyizlerini süslediğini ifade eden Tetik,

“Vatandaşlardan yorgana rağbet var. Bunun sebebi İnegöl’ümüzün büyük olması ve köy sayısının fazla olması. Çeyizlerde bizim diktiğimiz yorganlar bulunuyor. Her meslek zor ama biz iğneyle ekmek parası kazanıyoruz. Eskiden 24 saat çalışıyorduk. Şuanda akşam olduğunda dükkânı kapatıyoruz. Eski işler yok. Yorganı bitirme çalışmaya bağlı” diye konuştu.

EL EMEĞİ GÖZNURU

Çeyizlik yorgan fiyatlarının 150 TL’den başladığını aktaran Tetik, fiyatların örnek ve modele göre değiştiğini belirtti. İşlerin yaz ayında arttığını aktaran 40 yıllık yorgan ustası Coşkun Tetik, işlerin kış ayında düştüğünü dile getirdi.

ÇIRAK BULAMIYORUZ

40 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Tetik, Çırak yetişmediği için mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunu ve İnegöl’de 5 kişinin yorgancılık mesleğini sürdürdüğünü aktardı.