Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, bu ayki toplantısını Yenişehir ilçesinde yaptı.

Toplantının ardından İl Koordinasyon Kurulu ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik yeni kabineden beklentilerle ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Başkan Çelik yaptığı açıklamada;

"Genel Merkezimizin girişimleri sonucunda ecrimisil probleminin ortadan kaldırılmasını çok olumlu bulduk. Şimdi yine sırada üretim yaptıkları halde ÇKS yaptıramayan çiftçilerimizin bu sorunları da derhal giderilmelidir. Bu sayede kayıt dışı üretimde son bulacaktır. Üretim planlamasını yapamazsanız işte bu yıl patates ve soğanda olduğu gibi fiyatlar tavan yapar ertesi yılda tabana vurur."

"Bu sene yine iklim şartlarının kötü gitmesinden dolayı çiftçilerimiz mağdur oldular. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat eden çiftçilerimizin 2018 yılı borçları ertelenecektir. Ancak bizim buradaki talebimiz ertelememeleri faizsiz bir şekilde olması talebiyle çiftçilerimiz ayakta kalacaktır. Bu arada iklimlerin değişmesinden dolayı bugünkü mevcut ürünlerimizden bazıları yağışlara ayak uyduramamaktadır."

Aman Dikkat! “Ucuz altın aldım” derken sahtecilerin ağına düşmeyin Aman Dikkat! “Ucuz altın aldım” derken sahtecilerin ağına düşmeyin

"Bu noktada bölgemize ve yağışlara uyum sağlayacak yeni ürünler tespit etmeliyiz. İşte bu anlamda İnegöl Ziraat Odası olarak Boğaz Köyde deneme amaçlı 10 dönüm ektirmiş olduğumuz Kanola'da bugün 4 bin 500 dekara ulaştık. Önümüzdeki yıl 20 bin dekara çıkacağı kanaatindeyiz. Yine Uludağ Üniversitesi ile yaptığımız çalışmalar neticesinde Toprak tahlilini yaptığımız 2 tane köye Büyük Şehir Belediye Başkanlığı sponsorluğunda yaban mersini dağıttık."

"İnegöl ve Yenişehir'imizin önemli geçim kaynağı olan patenli çerezlik ay çekirdeğimizin altına Çin'den getirilen çerezlik ay çekirdeği ile büyük zarara uğratılıyoruz. Yağlık ay çekirdeğinin fiyatları daha da iyileştirilmelidir. Ukrayna'dan yağ ve çekirdek getireceğimize burada yeterince yağlık ay çekirdeği ekebileceğimiz mevcut topraklarımız bulunmakta. Tarım Bakanlığımız çalışmalarını bu yönde hızlandırmalıdır."

"Tarım ürünlerini işleyen fabrikalarının çiftçilerimizle sözleşme yaptıkları halde başka bir yerden mal temin edebilmeleri durumunda sözleşmelere sağdık kalmayıp fiyat indirimlerine gitmektedir. Tarım Bakanlığının bu söyleşmeye uymayan işletmelere cezai işlem uygulamasına geçmelidir. Meyve suyu fabrikalarının kullanmış olduğu döküntü mal fiyatlarının yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda beklentilerimizin içindedir."

"Devlet bu saatten sonra su yapılacak olan su fabrikalarına kesinlikle müsaade etmemelidir çünkü köylerden geçen dereler barajları göletleri besleyen kaynaklar kuruma noktasına geldi. Bunu bursa için söylüyorum. Boğaz Köy Barajı ve Babasultan Barajında olduğu gibi Bursa genelinde cazibeli sulama sistemine diğer baraj ve göletlere de hızla geçilmelidir. Çünkü bunu bizzat gördüğümüz için söylüyoruz girdi maliyetlerinde üreticilerimize çok büyük avantajlar sağlıyoruz."

"Hükümetimiz kırsalda köylüyü tutmak için çaba sarf ediyor ama burada bir husus daha var ülkemizin köylerinin %40'ı orman köylüsü. Eskiden olduğu gibi başta baltalık olmak üzere orman elvallerinin eskisi gibi orman köylülerine vermelidir buda köylere geri dönüşe katkı sağlayacaktır. Ovalarımızı koruma ile ilgili bizlere ne görev düşüyor ise elimizden ne geliyorsa yapalım. Gerekirse verimli arazilere fabrika ve inşaat yapanları mahkemeye verelim. Bu konuda nerede olursa olsun hep beraber tepkimizi gösterelim."

"İlimizdeki İlçe Tarım Müdürlüklerinin Hayvan sağlığı bakımından iyi çalıştıklarını biliyoruz. Ancak ilimize güney doğu Anadolu bölgelerinden çok büyük hayvan sirkülasyonları olmaktadır. Bu noktada buraya getirilen hayvanların araçlardan indiği itibaren gözetim altına alınıp aslı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu sebepten dolayı bölgemizdeki hayvan yetiştiricilerimiz özellikle bu bölgedeki hayvan üreticilerimiz şap hastalığı konusunda çok büyük mağduriyet yaşamaktadırlar."

"Daha öncede söylediğimiz gibi hayvan ithalatının fiyatlara yansımadığını gördük bunun tek çaresi kendi üreticilerimizin ve küçük ölçekli üreticilerimizin desteklenmesi süt fiyatlarının 2 TL olması beklentilerimizin arasındadır ancak hayvan üreticiliğinde bu şekilde başarılı oluruz. Bu girdi maliyetlerine baktığımız zaman buğday fiyatlarının tonu en az bin 200 TL olması gerekmektedir. Önümüzdeki yıl fiyatları için şimdiden bakanlığımız tarafından çalışmalar yapılmalıdır."

"Yine en büyük sorunlarımızdan birisi Pazar sorunumuz Büyükşehir Belediyesi, Tarım A.Ş. siyah incir için önümüzde ki yıl ayırmış olduğu 4 Milyon TL'nin benzerini de kiraz üreticilerine pazarlama hususunda ayırmalıdır ve yardımcı olunmalıdır. Bildiğiniz gibi kirazın %70 i dalında kalmaktadır. Tarım Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarına bu konu da müdahil olması ve yaptırımları olması gerekmektedir. Her sene ilaç fiyatları %25 zam görmektedir."

"Yine meyveciliğimizin yoğun olan bölgelerimiz de acilen soğuk hava depolarına ihtiyacımız vardır. Üreticilerimiz soğuk hava depolarında yer bulamadığından dolayı tarladan tüccarın kucağına düşmektedir. Bu konu da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızdan destek bekliyoruz."diye konuştu.