İNSANLIK TARİHİNE KARA BİR LEKE

Bosna Hersek'te yapılmış en korkunç katliamlardan biri olarak insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı'nın 23. yıl dönümünde, katliamın tanıkları İnegöl'de buluştu.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün İnegöl Belediyesinin destekleriyle düzenlediği Şehitleri Anma Programı, Beşinci Mevsim Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

SREBRENİTSA KATLİAMI 23. YIL ÖNCE YAŞANDI

Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 42 Boşnak Müslüman'ın katıldığı program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

HEM Müdürü Burhanettin Özdemir yaptığı konuşmada;

"Srebrenitsa katliamı 23. yıl önce yaşandı. Srebrenitsa katillere teslim edilip 8 bin 372 Müslüman katledildi. 1915 harbinde soykırım yapmakla bizi suçlayan ülkeler, 1995 yılında bu olayı görmezden geldiler. Şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.

8 BİN 372 MÜSLÜMAN KARDEŞİMİZ ŞEHİT EDİLDİ

Belediye Başkanı Alper Taban ise:

Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi! Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!

"Srebrenitsa'da yaşanan katliamda hayatlarını kaybeden Müslümanları rahmetle anıyoruz. 23 yıl önce 8 bin 372 Müslüman kardeşimiz şehit edildi. Türk milleti olarak uyanık olmak zorundayız. Hadiseyi iyi anlamak lazım. Müslüman coğrafyası bir olmak zorundadır. Birlik olmadığında birileri çok daha kolay işler yapıyor. Tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. İnşallah bir daha böylesine acılar yaşanmaz."diye konuştu.

SOYKIRIMI UNUTMAYACAĞIZ

23 yıl önce Bosna'da büyük zulümler yapıldığını aktaran Kaymakam Ali Akça da,

"Müthiş bir mücadele de verildi. O mücadelenin başında da Aliya İzzetbegoviç vardı. Zulüm yapılırken, Aliya; 'Ölmeye hazır olanlar, ölmeye hazır olmayanlara karşı galip gelir. Soykırımı unutmayacağız. Bizleri üzen; kötülük yapanlar değil dostlarımızın sessizliğidir. Soykırımı hatırlayın, yenileri olmasın. Kin ve intikam peşinde koşma, sonu gelmez kötülüklerinin kapısını aralar' diyor. Hakka yürümüş kardeşlerimize rahmet diliyorum." dedi.

TAMAMEN KATLİAM YAPTILAR

Srebrenitsa'da yakınlarını kaybeden acılı aileler adına konuşan Fikreta Becic, soykırım sırasında yaşananları anlattı.

"Sadece askerlerimizi değil çocuk, kadın ve yaşlılarımızı da öldürdüler" diyen Becic, "Savaşta babamı, annemi, kocamı, ağabeyimi kaybettim. Sırplar Srebrenitsa'ya girdikten sonra, her gün bomba atıyorlardı. NATO bizi korumadı. Yardımlar bize ulaşmakta zorluk çekiyordu. Bizi fiziki olarak değil, psikolojik olarak da öldürdüler. Son gün tamamen katliam yaptılar."

BU ACI DİNMEZ

"Erkekleri öldürdüler, kadınlara tecavüz edip öldürdüler. Açlıktan insanların ölümüne de neden oldular. Herkes ölümü bekliyordu. Sürgüne zorladılar. Çocuklar, erkekler, kadınlar farklı yerlere gönderildiler. Kimsenin kimseden haberi olmadı. Aileler dağıldı. Srebrenitsa da acılar, anılar bitmez. Türkiye bize çok yardım etti. Allah razı olsun" dedi.