Sağlık Bakanı Ahmet Demircan imzasıyla yayınlanan genelgede;

"Hastanelerde standart poliklinik hizmetlerinde 'Mesai kaydırma veya vardiya branş polikliniği uygulaması' yapılacak. Acil servis hastaları aciliyet durumuna göre yeşil ve sarı alanlara yönlendirilecek.

Öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji branşları ile birlikte hastanelerin acil servislerinde 'Yeşil alan 2' koduyla poliklinik açılacak."

ACİL SERVİSTE UZUN YATIŞ OLMAYACAK

"2 saatten fazla acil gözlem veya takip gereken hastaların Acil Servis bünyesindeki acil yataklı servislerde gözlemi ve tedavisi sağlanacak. Acil servislerde uzun yatışlar ve klinik hasta takipleri engellenecek.

Acil serviste hastası olup 8 saatten fazla gözlemde tutan ve kliniğine almayan branşlarda Merkezi Yatış Otomasyonları üzerinden, bu hasta yatırılana kadar normal hasta yatışı yetkisi kısıtlanacak."

KLİNİKLER ETKİN KULLANILACAK

Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği uygulaması için rutin laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri için de ek mesai uygulaması mümkünse yapılacak. Gerektiğinde hastane idaresinin acil kabulü yüksek olan klinikler için diğer kliniklerce yoğun kullanılmayan hasta yatakları ilgili kliniğin yatağı haline dönüştürülecek."

YOĞUN BAKIM SAĞLANACAK

"Özellikle acil cerrahi endikasyonu konulan hastaların yoğun bakım yatağı ihtiyaçları, bir yoğun bakım sorumlusu tarafından belirlenecek. Yoğun bakımlarda yer olmaması halinde acil hasta mağduriyetini önlemek için postop ara bakım üniteleri düzenlenecek" şeklinde ifadelere yer verildi.

İNEGÖL DE LİSTEYE GİRDİ

Genelgede, özellikle acil servisleri dolup taşan 63 hastaneden yeni düzenlemeleri daha hızlı yapması istendi. Bu hastaneler arasında Bursa'dan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi, Bursa Devlet (Memleket) Hastanesi ve İnegöl Devlet Hastanesi var.

YILDA 400 BİN HASTA

Kendini 'acil hasta' olarak nitelendirenlerin yoğun olarak başvurduğu İnegöl Devlet Hastanesi'nin Acil Servisi, Türkiye'nin en yoğun 38'nci acili olarak dikkat çekiyor.

Yılda yaklaşık 400 bin hastaya hizmet veren Acil Servis, birçok vatandaşın durumu acil olmadığı halde meydana getirdiği gereksiz yoğunluk, gerçekten acil hastalara müdahalede zaman kaybı yaşanmasına sebep oluyor.

HASTA BAŞVURULARI

Acil Servisin ayları göre hasta başvuruları ise şu şekilde;

Ocak ayında 35 bin 304 hasta;

Şubat ayında 53 bin 375 hasta;

Mart ayında 34 bin 168 hasta;

Nisan ayında 33 bin 338 hasta;

Aşırı Tuz tüketimine aman dikkat Aşırı Tuz tüketimine aman dikkat

Mayıs ayında 33 bin 903 hasta;

Haziran ayında 32 bin 106 hasta,

Temmuz ayında 35 bin 386 hasta;

Ağustos ayında 38 bin 342 hasta;

Eylül ayında ise 36 bin 741 hasta;

Ekim ayında 37 bin 252 hasta;

Kasım ayında 36 bin 774 hasta

Aralık ayında ise 35 bin 387 hasta Acil Serviste tedavi gördü.