O camide Teravih namazına gelen çocuklara tablet hediye edildi O camide Teravih namazına gelen çocuklara tablet hediye edildi
Karadeniz Güvenspor, Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile İnegöl Kent Konseyi işbirliğinde Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde düzenlenen Hamsi ve Horon Festivaline yoğun ilgi gördü.

KÜLTÜR MOZAİĞİ İNEGÖL

Programın açılışında konuşan İnegöl Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Eyüp Şahin,

“İnegöl’de ilkini düzenlemiş olduğumuz 1. Hamsi ve Horon Festivali’ne hoş geldiniz. Festivalin amacı; hemşerilerimizin kaynaşmasını sağlamaktır. Anadolu’sundan Kafkasyasına, Ortadoğusuna kadar bir kültür mozaiği olan İnegöl’ümüzde bu mozaiğin bir parçası olduğumuzu hatırlatmak, yöremizle özdeşleşen hamsimizi siz değerli misafirlerimize ikram etmek ve hamsinin verdiği enerji ile bol bol horon tepeceğiz. Bu organizasyonda bizlerden emeğini esirgemeyen herkese teşekkür ederiz” dedi.

BAŞKANDAN KAFİYELİ KONUŞMA

Karadeniz Güvenspor Kulübü Başkanı Metin Öztürkoğlu ise,

“Kardeş derneğimiz Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile ortaklaşa tertip ettiğimiz Hamsi ve Horon Festivali’ne hoş geldiniz. 2 kardeş derneğimizle beraber bu organizasyonu tertip ederken Cenab-ı Allah da yüzümüze güldü. Hava güneşli, hamsimiz lezzetli, horonumuz hareketli. Organizasyonumuza katılan herkese teşekkür ediyorum. İyi eğlenceler” şeklinde konuştu.

AKTAŞ’TAN KARADENİZ FIKRASI

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise bir Karadeniz fıkrası anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“İnegöl’ün renkli bir çiçek bahçesi… İnegöl, Türkiye’nin değişik yerlerinden göç alan bir yer. İnegöl bu anlamda meşhur. İnegöl’de mobilyacılık varsa, ticaret varsa, nüfus varsa, sanayi varsa, bu renkli çiçek bahçesi olmasının etkisi çok fazla. Allah bu noktada emek veren herkesten razı olsun.

Kimimiz Trabzon’dan kimimiz Artvin’den, Erzurum’dan, Van’dan, Muş’tan gelmişiz İnegöl’de yaşıyoruz. Geleneğimizi, örf, adet ve anelelerimizi çok seviyoruz. Programı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. İnegöl’de farklı etkinlikler yapılıyor”

“Burada 8-10 bin kişi bu vesile ile bir araya gelecek. Hamsi işin bahanesi. Bir araya gelinecek, muhabbet ederek dostluğumuzu arttıracağız, ilçemize ve ülkemize olan bağlılığımızı arttıracağız.

Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız, et ile tırnak gibiyiz, birbirimize kız verip almışız. Böyle günlerde örf, adet ve anelelerimizi yaşayacağız ama ülkemize ve ilçemize olan bağlılığımızı da her geçen gün daha da arttıracağız. Bu güzelliğe katkı veren kim varsa Allah razı olsun”

HAMSİ DERTLERE DEVADIR

Son olarak söz alan Kaymakam Ali Akça ise,

“Karadenizlilerin hepsi birer mizah üstadıdır. Bugün hamsi nedir cevabını aramak için kitaplara başvurmak durumundayız. Şarkıları ve şiirleri dinlemek durumundayız. Hamsi ile ilgili en güzel bilgilerin derlendiği kitabın adı Hamsiname’dir.

Hamsiname kitabını divan edebiyatımızın son temsilcisi Hamamizade İhsan Bey yazmıştır. Hamsinin dertlere derman etkisi tıp literatüründe de yer almıştır. Hamsi yiyenlere şifa etkisiyle de bilinir. Yiyenlere şifa olması temennisiyle bu güzel organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyor, keyifli bir festival olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BÜYÜK YOĞUNLUK YAŞANDI

Yaklaşık 2,5 ton hamsinin ekmek arası şeklinde dağıtımı sırasında yoğunluk yaşandı. Uzun kuyrukların oluştuğu dağıtım sırasında görevliler, zaman zaman vatandaşlara sıraya girmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Karadenizli şarkıcıların konser verdiği festivalde, horon da oynandı.