3 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ HİZMET

Huzurevi yanında 2016 yılı başında hizmet vermeye başlayan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), İnegöllü bayanları bekliyor. Kanser türleri için erken teşhis yapma imkanı bulmak ve vatandaşları bu konuda bilgilendirip farkındalık düzeylerine katkı sağlamak amacıyla kurulan merkezin hizmeti tamamen ücretsiz.

3 FARKLI KANSER TARAMASI

Merkezin sorumlu hekimi Dr. Simge Tezel, 2016 yılı başında hizmet vermeye başlayan KETEM ile alakalı 4 aylık verileri gazetemizle paylaşarak, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Bayanların KETEM'e gelerek, kanser taramalarını ücretsiz yaptırabileceğini aktaran Dr. Simge Tezel, Merkezde 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri, 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı, 50-70 yaş aralığı arasındaki kadın ve erkeklere ise bağırsak kanseri taraması yapıldığını söyledi.

Tezel, Kanser taramasında meme ve rahim ağzı kanseri riski çıkan vatandaşları Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesine, bağırsak kanseri riski bulunanları ise İnegöl Devlet Hastanesine sevk ettiklerini bildirdi.

BU HİZMETTEN HERKES FAYDALANSIN

KETEM'de kadın kanserlerine yönelik erken teşhis planladıklarını belirten Tezel, "Amacımız erkenden hastalıkları tespit edebilmek, bunların doğal gidişatını durdurabilmek ve kanserlerden ölümleri azaltabilmek.12 Ocak'tan itibaren hizmete başladık. Hizmete girdiğimiz tarihten bu zamana kadar yaklaşık 3 bin kişinin taraması yapıldı. İnegöl'deki bütün kadınlarımızı bekliyoruz. Bu hizmetten herkes faydalansın."

NÜFUSUN EN AZ %70'İNİN TARANMASI GEREKİYOR

"Kadınlardan 'hiçbir şikayetim yok' şeklinde dönüş alıyoruz. Taramanın amacı zaten hiçbir şikayeti olmayan kişilere. Amacımız tamamen erken teşhis. Erken teşhis hayat kurtarıyor. Kişinin şikayetleri başlamadan hemen biz tespit ediyoruz ve tedaviye yönlendiriyoruz. Bu işlemleri kadın hemşireler yapıyor. Kadın kadına bir ortamımız var, mahrumiyeti korumaya çalışıyoruz. Bu binada yapılan işlemler tamamen ücretsiz. Meme ve rahim ağzı kanserinden ölümlerin azaltılabilmesi için bizim hedef nüfusumuzun en az %70'inin taranması gerekiyor" diye konuştu.

Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor Bilim İnsanları Açıkladı: Koronavirüs Aşıları Kalp Hastalıklarını Tetiklemiyor

4 BAYANDA KANSER TESPİT EDİLDİ

12 Ocaktan bu yana 3 bin kanser taraması yaptıklarını ifade eden Dr. Tezel, "Bu zamana kadar bin 234 meme kanseri taraması yaptık. Taramalarda risk gördüğümüz 269 kişiyi Bursa'ya sevk ettik. Bunlardan sadece 4'ü meme kanseri çıktı. Aynı dönemde 981 rahim ağzı kanser taraması yapıldı. Risk gördüğümüz 16 kişiyi sevk ettik ama kanser şüphesi çıkmadı."

"Rahim ağzı kanserinin yüzde 100 etkeni belli ve yüzde 100 tedavisi var. İlerlemeden tespit edildiğinde yüz 100 tedavisi var, yüzde 100 çözümü olan kanser. 4 aylık periyotta 785 de bağırsak taraması yaptık. Bunlardan risk gördüğümüz 48 kişiyi hastaneye sevk ettik" dedi.