Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada
İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer’in de katıldığı toplantıda konuşan İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl Belediyesi’nin kaldırım kullanımını yasaklayan 18 maddelik kararının üyelerinin sıkıntıya düşmesine neden olduğunu söyledi.

KALDIRIMLAR YAYALAR İÇİNDİR

Anıl, “Bunu söylerken kaldırımların tamamen işgal edilmesinden söz etmiyoruz. Elbette kaldırımlar yayalar içindir. Fakat çarşıda, trafiğe kapalı yerlerde de bu yasak uygulanıyor. Ahilik geleneğinden beri devam eden bazı alışkanlıklar var. Bunlar toplumuz tarafından da kabul görmüştür. Belediyemizden yapılan uygulamanın bu kapsamda değerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

İZİN VERİLMESİNİ İSTEDİ

Başkan Anıl, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban’dan trafiğe kapalı alanlarda, trafiğe açık olup geniş kaldırım bulunan alanlarda esnafların belirli bir ölçüde ürün sergilenmesine izin verilmesini istedi.

Bunun yanı sıra uygun genişlikteki kaldırımlarda belirli bir alanı geçmemek koşuluyla ürün sergilenmesi veya dışarıya masa çıkarılmasına da izin verilmesini beklediklerini vurgulayan Metin Anıl,

“Karşılıklı anlayış gösterilmesi halinde kaldırımların hem yayalara hem de esnaflara yetecektir. Bir komisyon kurularak çalışma yapılmasıyla herkesi tatmin edecek bir çözüm bulunabileceğine inanıyoruz” dedi.

ESNAF İÇİNİ DÖKTÜ

Toplantıda söz alan esnaflar, kaldırımların yayalara bırakılmasına karşı olmadıklarını söylediler. Beklentilerinin yaya geçişine uygun yerlerde sınırlı da olsa ürün sergilemelerine izin verilmesi olduğunu vurgulayan esnaflar, Belediye yetkililerinden bu konuda anlayış beklediklerini söylediler.

Esnafların büyük sermaye gruplarıyla rekabet edemez duruma geldiklerini, alış veriş merkezlerinin güçlü sermayeleriyle esnafları zorladığını ve küçük esnafın kepenk kapatmakla karşı karşıya kaldığını vurgulayan esnaflar, İnegöl Belediyesi’nin kaldırım yasağı uygulamasında bazı esneklikler yapmasını beklediklerini kaydettiler.

ÇÖZÜM İÇİN GEREKENLER YAPILACAK
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban’da yasak kararı alınırken ilçe halkından gelen taleplerin göz önüne alındığını söyledi.

İlçe halkından gelen şikâyetleri değerlendirerek söz konusu uygulamaya başladıklarını vurgulayan Taban, “Elbette, esnaflarımızın da mağdur olmasını istemeyiz. Konuyu bir kez daha değerlendireceğiz. Taşma konusunda uygun yerleri belirleyeceğiz. Yaya geçişine uygun alanları da belirleyeceğiz. Konuyu belediyemizin ilgili birimleriyle görüşüp, esnaflarımızın da görüşlerini alarak bir orta yol bulmayı isteriz” diye konuştu.