Küçük Prens Antep Ağzıyla "Güccük Pirens" oldu Küçük Prens Antep Ağzıyla "Güccük Pirens" oldu
İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Atan, Ertuğrul Gazi’yi ve şenlikleri, ayrıca 12, 13 ve 14 Eylül’de gerçekleştirilen 733.Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’ndeki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ERTUĞRULGAZİ LİDERLİĞİNDE…
Atan: “13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Oğuzların Kayı boyuna mensup obalar Ertuğrulgazi önderliğinde önce Ankara civarına gelmişlerdir. Anadolu Selçuklu Devletinin içinde küçük bir grup iken savaşta gösterdikleri üstün başarı nedeniyle zamanın Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat tarafından Söğüt kışlak, Domaniç yaylak olarak verilmiştir. 400 çadırdan bir Cihan imparatorluğuna ulaşan tarih çizgisinde Oğuzların Kayı boyuna mensup olan Ertuğrulgazi liderliğindeki Kayılar Gaza inancıyla o dönem yurt içindeki kavga ve kargaşalara bulaşmamış dışarıya yönelmiştir. Bu politikası Osmanlı’yı diğer beyliklerden ayırmış ve öne çıkarmıştır. Bizans sınırında verdiği başarılı mücadele Ertuğrulgazi liderliğindeki Kayı boyunu bölgede hedef konumuna getirirken Müslüman Türkmen nüfusunun da desteğini sağlamıştır”

OSMANGAZİ’DEN BERİ
“Ertuğrulgazi’nin vefatının ardından Osmangazi başa geçmiş ve beyliği devlet olma yolunda geliştirmiştir. Bölgede etkin bir güç konumuna getirmiştir. Atalarına karşı vefalarından dolayı her sene yaylaktan kışlağa geçiş dönemi olan Eylül ayında ataları Ertuğrulgazi’yi anmak ve dualar etmek için tüm Yörükler Söğüt’te toplanmışlardır. Ertuğrulgazi nin kendilerine ikram ettiği pilavı her sene pişirirler ve gelenlere ikram ederek geleneği sürdürürler”

ASIRLARDIR SÜRÜYOR
“Ertuğrul Gazi’nin 1281 yılında vefatından sonra yörüklerin ve Kayı Boyu mensuplarının atalarına hürmeten her sene yayladan inme zamanı olan Eylül ayının ikinci haftasında Ertuğrul Gazi’yi ziyaret ettikten sonra köylerine döndüklerini ve bunu asırlarca hiç aksatmadan yaptıklarını ihtiyar yörükler anlatıyor. Köylerden ve yaylalardan atlarla gelen yörükler, yine kendi aralarında topladıkları buğdayları, odunları ve kesilecek hayvanları Ertuğrul Gazi türbesine getirirler. Cuma günü Mevlid-i Şerifler okunup, hatimler indirilir, Fatihalarla dualar edilir. Yörükler kendi aralarında asırlardır yaşattıkları cirit geleneklerini icra ederler, kız alıp, kız verirler ve nişan yaparlar. Bütün bu güzelliklerin Ertuğrul Gazi’nin Türbesi etrafında olması Söğüt’te gayri resmi bir bayram havası estirir”

50’Lİ YILLARA KADAR KESİNTİYE UĞRAR
“Yüzyıllarca devam edegelen gelenek Cumhuriyetin kuruluş yıllarında maalesef kesintiye uğrar. Yörüklerin Söğüt’e inmelerine dualarla atalarını anmalarına izin verilmez. Bu durum dönemin romanlarında da geniş bir biçimde anlatılır. 1950’li yıllara geldiğimizde durum değişir ve gelenek yeniden canlanır. 1980’li yıllarda ise dönemin Söğüt Kaymakamı ve Bilecik Valisinin girişimleriyle törenlere sahip çıkılır. Törenler resmi bir hüviyet kazanır. Artık devlet bu törenlere sahip çıkmıştır”

733.SÜ KUTLANDI
“İşte kısaca böyle bir geçmişe sahip olan törenler bu sene de 733.Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri adıyla 12-13-14 Eylül 2014 tarihlerinde Bilecik’in Söğüt ilçesinde gerçekleştirildi. 733 senedir devam edegelen gelenek bu senede coşkuyla yerine getirildi. Devlet erkanının da geniş katılım gösterdiği şenliklere Türkiye çapından dernek, federasyon, konfederasyon ve halkın katılımı da oldukça yoğundu. 3 günü de dolu dolu geçen program Şeyh Edebali Üniversitesi’nin öncülüğünde “Merv’den Söğüt’e Türk Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu” ile başladı”

ŞİFALI PİLAV İKRAMI
“Uzun yıllardır dernek ve federasyonların programlarda yaşanılan sıkıntılar ve herkesin törenlere katılımını temin etmek amacıyla verilen mücadele sonunda iki senedir Cumartesi günleri gerçekleştirilen programlar tamamen dernek ve federasyonlara bırakılmıştır. Bugün Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen yörükler sabah kortej yürüyüşü, Ertuğrulgazinin türbesinin ziyareti ile güne başlayıp şifalı pilav ikramı gerçekleştirilir. Ardından tören alanına geçilerek tüm dernekler kendilerini tanıtırlar. Cirit müsabakaları ve okçuluk gösterilerinin ardından akşam herkes kendi çadırı önünde eğlencelerini gerçekleştirirler. Ayrıca diğer çadırlar ziyaret edilir ve yörükler kaynaşırlar”

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU DA KATILDI
“Cumartesi akşamı Bilecik Valisi Söğüt Kaymakamı ve Söğüt Belediye Başkanı tüm çadırları gezerler. Gece boyu eğlence ve sohbet devam eder. Törenlerin son günü olan Pazar günü ise devlet erkanı törenlere katılırlar. Bu sene Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici programda yer almışlardır”

16 YILDIR KATILIYORUZ
“İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği olarak 16 yıldır Söğütte gerçekleştirilen törenlere iştirak etmekteyiz. Bu sene de hem Ertuğrulgazi Kültür Dernekleri Federasyonu hem de derneğimiz olarak çadırlarımızla tören alanımızdaki yerimizi almış olduk. Ayrıca halk oyunu ekibimizde törenlerde yerini almış ve derneğimizi temsil etmiştir. Bursa’dan gelen derneklerde olmasına rağmen Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir yerden sadece İnegöl Ertuğrulgazi Kültür ve Yaşatma Derneği çadırıyla törendeki yerini almaktadır”

BAHÇELİ ZİYARET ETTİ
“Çadırımızda üç gün boyunca birçok misafirimizi ağırladık. Başta İnegölden gelen dernek üyelerimiz olmak üzere birçok insan misafirimiz olmuştur. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Söğüt Kaymakamı Mithat Gözen, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, Bursa Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ve il yöneticileri, MHP Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş ve il yöneticileri, Ak Parti İlçe Başkanı Sayın Bülent Temelli ve ilçe teşkilatı, Ak Parti İznik, M.Kemalpaşa, Karacabey İlçe Teşkilatları, MHP İnegöl İlçe Başkanı Fahri İnkaya ve ilçe teşkilatı, İnegöl Ülkü Ocakları, İstanbul Türk Ocağı Başkanı Cezmi Bayram ve gençlik kolları, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Gençlik Kolları, Türk Boyları Konfederasyon Başkanı Durhasan Koca, Ertuğrulgazi Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Nihat Kula, Bilecik Belediye Başkanı, Bursa Dağ-der Başkanı, İnegöl Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz ve yönetimi ile birçok dernek başkanı ve yöneticisi çadırımızı ziyaret etmiştir”