Onlarca genç izleyicinin de hazır bulunduğu söyleşide Mengüşoğlu günümüz Müslüman toplumun Kur'an-ı anlama ve yaşama konusundaki sıkıntılarını dile getirdi.

Söyleşide Mengüşoğlu, "Düşünmek farzdır, niye farzdır? Derseniz, bir defa bunu ilk söyleyen ben değilim, ilk mucidi ben değilim. İslam Düşünce Rehberi kitabını sahih bir biçimde inceleyenler, İmam Gazali'den, İbn-i Rüşd'e kadar böyle çok değerli isimlerin ciddi metinlerine ulaşırlarsa İbn-i rüşde'lerin, İmam gazalilerin düşünme hadisesinin mü'minler üzerine farz olduğunu söylediğini görürler.Bu benim icad ettiğim bir şey değil.

Sadece İslam kültür dünyasında unutulduğu için maalesef yeniden hatırlatmak babından (Düşünmek Farzdır adlı kitabını kastederek) benim eserimin bir fonksiyonu olabilir. Yoksa ben icad etmedim."

Aslında Dünyada kaç gün kalıyoruz? Kaç günümüz var daha? Aslında Dünyada kaç gün kalıyoruz? Kaç günümüz var daha?

MUHARREF METİNLERDE AKIL YOK

N"iye farz, niçin farz? Diye sorulabilir. Ünlü Menar müfessirlerinden Reşid Rıza'nın bir tespiti var. Diyor ki, Kitab-ı Mukaddes'te, Kitab-ı Mukaddes olarak kastettiği şey, muharref (tahrif edilmiş, değiştirilmiş) olarak Zebur, İncil ve Tavratı ihtiva eden müşterek kitaptır. Diyor ki Reşit Rıza, Kitab-ı Mukaddes'te akıl ve türevleriyle alakalı tek bir kelime dahi yoktur. İnsanları duygularından yakalayan, duygu sömürüsü yapan muharref metinlerdir onlar. Der Rıza."

EHL-İ KİTAP İLMİ VE AKLI TERK ETTİ

"Gerçekten biraz Hıristiyan teolojisine ve ritüellerine, yahudi/musevi veya siyonist teolojisine ve ritüellerine baktığınız zaman, bir kep takmadan dindar olunamaz Yahudilerde. Ağlama duvarının önünde ellerine aldıkları o duygusal metni avazla okuyarak ibadet ederler. Hıristiyanlarsa, bir istavroz, bir İsa, Meryem tasviri bulamadan ibadet edemezler. Tabi onlar hayatı ikiye bölerler. Kutsal ve profan. Kutsal hayat kilise ve havradadır."

"Profan hayat dışarıdadır. Dışarıdaki hayata din karışmaz, tanrı da karışmaz. Tanrı kilisededir, kiliseye girene karışır. Nitekim dışarıda kirlenirsin. Kiliseye gider temizlenirsin. Kirlenir, temizlenir, kirlenir, temizlenirsin. Kutsal ve Profan iki dünya arasındadır. Akıl ve türevleriyle alakalı tek kelime yoktur der Kıtab-ı Mukaddes'te.

KURAN AKLA HİTAB EDER

Kur'an'ı Kerim'de 750 den fazla ilimle alakalı kavram vardır. 450'den fazla doğrudan düşünmeyi alakadar eden kelime vardır. Kur'an'ı Kerim'in her 6 ayeti kerimesinden bir tanesi düşünmeye dairdir. Bu küllü büyük bir iddia gibi görünebilir. Bakılabilir, İncelenebilir."

"Bugün ya da yarın denilebilir ki bana yav altıda bir dedin ama yedide birmiş. Allah razı olsun diye dua ederim. Bir müellif beşte bir diyor. Ben altıda bir diyorum.

Dolayısıyla elimizdeki ilahi vahyin, son peygamberin getirdiği son ilahi vahyin tamamı, insanoğlunun düşünmesi ile alakalı, İnsanoğlunu düşünmeye ve ilme davet eden bir metindir. O bakımdan düşünmek farzdır." dedi.