DÜĞÜNLERDE SİLAH ATILMASIN
Kent Konseyi STK Çalışma Grubu, İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği'ne geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
Ziyarette köy ve merkezdeki düğünlerde silah atılmasını önlemeye yönelik çalışma yapılacağı vurgulandı.
BİRİNİN ÖLMESİ Mİ LAZIM?
Ziyarette konuşan İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Ahmet Lekesizyiğit;
"Bizim acı günümüzde yanımızda olduğunuz için teşekkür ederiz. Bu olumsuz olaydan dolayı hep birlikte birlik beraberlik içerisindeyiz. Geçen hafta Sarıpınar köyünde 2 müzisyen kardeşimiz maganda kurşunuyla zarar gördüler.
Türkiye'de Romanlar Türkiye'nin neşesi, güler yüzüdür. Bizim Roman kardeşlerimizin çoğunluğu müzisyen olduğu için hem merkezde hem de köylerde düğünlerde görev yaparlar. Geçen hafta olay oldu sonra Yenice Müslim'de tekrar aynı olay oldu. Artık bunları önlemek istiyoruz. Yaralımız vardı. Onu yoğun bakıma götürmek için çok uğraştık.
ÇOK ÜZÜLÜYORUZ
Alinur başkanımız sağ olsun bize çok yardımcı oldu. Bu iki olay üst üste gelince Roman kardeşlerimiz ne oluyor diye kuruntu yapmaya başladı. Biz bunlar kazadır dedik. Bunu önlememiz lazım. Çocuklarımız, gençlerimiz var. Sadece Romanlarla alakalı değil, başkası da olabilirdi.
Bizim işimiz müzisyenlik. Onlar ekmeklerini müzikle kazanıyorlar. Köylere gidip gitmeme konusunda kararsızlar. Artık bu konuda bir adım atalım. Köylerde silah atımına engel olsunlar.
İki haftadır çok üzülüyoruz. İlla bunun durması için ölüm mü olması lazım? Bunu hep beraber önleyelim. Düğünlerde silah atılmasın. Bundan sonra köylerden gelenler bize gelip söz verecekler. Muhtarlar bize teminat, güven verecek. Yoksa gitmeyecekler"
NEŞEMİZ KAÇTI
"Biz çalgısı değiliz, müzisyeniz. Esmer vatandaş değiliz, Romanız" diyen Lekesizyiğit;
"Çalgı çengi değil işimiz, müzisyenlik yapıyoruz. Abaza, Çerkezlerde bir düğünde kızımız vefat etti. Artık düğünlerde silah atılmıyor. Biz de bunu istiyoruz.
Bu kardeşlerimiz silahsız, güzel eğlendirsin. Biz neşeli insanlarız, ama bizim neşemiz kaçtı" ifadelerini kullandı.
HEP BERABER ÇÖZEBİLİRİZ
Kent Konseyi STK Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Kızmaz da şunları söyledi: "Acınız acımızdır. Bizler İnegöl'de birlikte yaşadığımız kardeşlerimizsiniz. Mutlu ortamlarımızı sizlerle paylaşıyoruz. İnsanların en mutlu günleri düğünleridir. Şimdiye kadar bunları sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Mutluluklarımıza mutluluk kattınız. İki haftada silahlı yaralamalar oldu.
Çok üzgünüz. Bunlar olmasın. Sizler müzisyenlikle evinizin geçimini sağlıyorsunuz. Hem geçmiş olsun dileklerinde bulunalım hem de düğünlerimizde silah atılmaması için çalışma başlatalım. Kaymakam Beyle de bu konuyu görüştük.
Her noktada arkamızda, yanımızda olduğumuzu ifade ettiler. İnşallah bu olaylar son olsun. Bu hepimizin elinde... Bunu hep beraber çözebiliriz. El birliğiyle çözeceğimizi düşünüyorum. Artık hiçbir üzücü olay olmasın"
Konuşmaların ardından Erdoğan Kızmaz, Dernek Başkanı Lekesizyiğit'e çiçek takdiminde bulundu.

Bursa Osmangazi'de Bin Yıllık Gelenek Tekrar Canladı Bursa Osmangazi'de Bin Yıllık Gelenek Tekrar Canladı