Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı Fatih’te firari maymun sahibinden kaçtı
“TÜRKİYE’YE İLK KEZ GELDİM”

Yazar Velid Bayramoviç, Bosna Hersek Türkleri Derneği’nin davetlisi olarak Cumartesi akşamı İnegöllü Boşnaklarla buluştu. Dernek binasında düzenlenen programda konuşan Bayramoviç, Türkiye’ye ilk kez geldiğini kaydederek; “Çok şey kaçırmışım. Burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

“KOMUTANIMIZ OLDUĞU İÇİN ŞÜKREDİYORUM”

Aliya İzzetbegoviç’in Bosna’nın Cumhurbaşkanlığı’nın yanı sıra orduların komutanı olduğunu anımsatan Yazar Velid Bayramoviç, şunları söyledi: “Bizim komutanımız olduğu için Allaha şükrediyorum. O bizim için özel bir insandı. Cumhurbaşkanlığı ile ilgili çok şey biliniyor olabilir ama ben özel anılarını sizlerle paylaşacağım”

‘DOĞRU TARAFTAYIZ VE KAZANACAĞIZ’

“1992 yılında Ağustos ayında yemeksiz, susuz kaldığımız, silahlarımız azaldığı zamanlarda dahi bizlere sabredin derdi. ‘Sabredin, biz doğru taraftayız ve kazanacağız’ diye öğüt verirdi. İnsanlar hüsran içindedir ancak sabreden ve doğru yolda olanlar hariç”

ASKER NE YERSE ONU YERDİ

“Ona yemek götürdüklerinde, askerle ne yiyor diye sorardı. Onları da doyuruyoruz demelerine rağmen Bosna’nın 3 farklı noktasını arar, asker ne yer diye sorardı. Ekmek, tereyağı ve su cevabını alınca; kendisine getirilen yemekleri geri gönderir askerler gibi ekmek, tereyağı ve su ile karnını doyururdu”

ASKERLERLE SOHBET ETMEYİ SEVERDİ

“Her askeri düşündüğü gibi ailesini de düşünürdü. Bir kere tanıştığı bir insanın adını unutmazdı. İsmini aklında tutardı. Askerleriyle sohbet etmeyi severdi”


ASKERE OLAN VEFASI

“Askerlerinden biri 17 tankı imha etti. Cumhurbaşkanı sarılarak; ‘Savaşta barışta ne zaman sıkıntın olursa bana gel’ demiş. Yıllar sonra Belediye Başkanı bu askeri evden çıkartmış. Eşi, çocuklarıyla ortada kalmış. Kalkın Cumhurbaşkanına gidiyoruz demiş asker. Cumhurbaşkanı toplantı halindeyken almamışlar konutuna. İsmini vermiş, İzzetbegoviç ismini duyunca hemen toplantıyı yarıda bırakmış. Böyle bir gazinin oturacak evi olmadığını düşündüğünde gözyaşlarına hakim olamamış. Belediye Başkanını aramış. ‘Bu akşam gazi benim evimde kalacak. Yarın saat 3 gibi de senin yanında olacak. 3’e kadar zamanın var bu gaziye yer bulmak için’ demiş. Bu derece askerine vefalıydı”

DEĞERLİ BİR PROGRAM

Toplantıda konuşan İnegöl Bosna Hersek Türkleri Derneği Başkanı Mahmut Demirtaş; “Bugüne kadar derneğimizce gerçekleştirilen bir çok aktivitenin ardından bugün çok anlamlı ve bizim için çok değerli bir organizasyonla birlikteyiz. Yazar Velid Bayramoviç, İzmir Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz, Bursa Balkan Kadınları Derneği Başkanı Hayriye Kosova bizlerle. Yazar Velid Bayramoviç, Bosna Savaşı gazilerinden. Altın Zambak nişanı ve Saraybosna Altın Anahtarı gibi özel ödüllere layık görülmüş bir isim” dedi.

BİLGE KRAL’I RAHMETLE ANIYORUZ

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gece bir araya gelmemizin asıl sebebi ise Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 11.yılında anmaktır. Allah rahmet eylesin. Yaptığı hizmetlerden dolayı şükranlarımızı sunuyor ve rahmetle anıyoruz. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ile birlikte savaşmış Velid ağabeyimiz ile Bilge Kralı, Bosna Savaşındaki hatırlarını dinleyeceğiz. İnsanlıktan çıkmış olanların yaptığı bu katliamı yapanları lanetlerken; şehitlerimize de dualar göndereceğiz”

Demirtaş, tüm İslam âleminin Hicri Yılbaşı’nı kutlayarak sözlerini tamamladı.

ALTIN ZAMBAK NİŞANI VAR

İzmir Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz da İnegöl’de bulunduğu için büyük mutluluk duyduğunu kaydederek; “Aramızda bulunan yazar Velid Bayramoviç, albaydı. Kendisi savaş gazisidir. Sağ ayağında büyük bir yarası vardır. 9 ay tedavi görmüştür. Tedavi görürken dahi, cephede savaşmıştır. Altın Zambak nişanı vardır. Bursa’da kendisini misafir edeceğiz. İnegöl’de de sizlerle buluşturduğumuz için mutluyuz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Programa katılan Bursa Balkan Kadınları Derneği Başkanı Hayriye Kosova da Bursa’da düzenlenecek programla Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 11.yılında anılacağını aktardı. Kosova katılımcıları Bursa’daki programa davet etti.