Belediye Başkan Vekili İnşaat Mühendisi Turgay Yel yaptığı açıklamada 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve Yönetmeliğinde görev ve sorumlulukların açıkça belirtildiğini, verilen inşaat ruhsatı ile ilgili İnegöl Belediyesinin herhangi bir kusur veya ihmalinin söz konusu olmadığını söyledi.

Sırrı Süreyya Önder Meclis’te rahatsızlandı Sırrı Süreyya Önder Meclis’te rahatsızlandı

TEDBİRLER YETERLİ OLMAMIŞ

Belediye Başkan Vekili İnşaat Mühendisi Turgay Yel açıklamasında; "Geçtiğimiz Pazar günü ikindi saatlerinde Nuri Doğrul Caddesi üzerinde yapımı devam eden inşaatın temel açma çalışmaları esnasından inşaat alanının yanında bulunan iki katlı yığma tuğladan yapılan bina yıkılmıştır. Bu konuyla ilgili olarak yeni inşaata bodrum katı izni verilmesiyle ilgili kurumumuza karşı bazı suçlamalar yapılmıştır. Ancak şunu belirtmek isterim ki ilgili arsada yapılan inşaatın neden olduğu yıkımın bodrum katına izin verilmiş olup olmaması ile hiçbir bağlantısı yoktur. İnşaat alanının diğer tarafında bulunan 5 katlı olan ve yaklaşık 40-50 yıl önce yapılmış olan binada da bodrum katı vardır. Mevcut 5 katlı binaya o günün şartlarında nasıl izin verildiyse bu yeni inşaata da aynı şekilde inşaat ruhsatı verilmiş ve inşaatı yapan müteahhidin gerekli önlemleri alarak bodrum yapmasına ruhsat verilmiştir. Burada gayri yasal bir konu ve belediyemizin ihmali gibi bir konu yoktur. 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve Yönetmeliği çerçevesinde yapıyla ilgili müteahhitlerin ve yapı denetim şirketlerinin sorumlulukları net bir şekilde tanımlanmıştır. Buna göre belediyemiz sadece yapı ruhsatı dediğimiz belgeyi düzenlemekle sorumludur. Yapılarda gerek idaremizin gerekse personelimizin hiçbir sorumluluğu ve görevi yoktur. Kanun gereği bir yapının ruhsatlandırılması ve inşaatının tamamlanmasındaki süreç, bütün plan-proje yükümlülükleri ve mühendislik işleri yapı denetim şirketlerine verilmiştir. Bu olayda da müteahhit gerekli izinleri almış ancak alınan izinler neticesinde yapılan tedbirler yeterli olmamış ve çökme olayı yaşanmıştır." dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURMASI HAKKIDIR

Yel ayrıca; "Bu olaydan zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi hususundaki beklentileri elbette ki kendilerinin en doğal ve demokratik haklarıdır. Bununla ilgili de zararların karşılanması ile ilgili şikayeti ve beklentisi olan vatandaşlarımızın mahkemeye başvurması ve mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi raporlarına göre sonuçlarını takip etmeleri gerekliliğini de hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu.

Başkan Vekili Turgay Yel kendisinin Pazar günü olayın hemen ardından inşaat alanına giderek gerekli tespitleri yaptığını ve inşaat alanının diğer tarafında bulunan 5 katlı binanın güvenliğini sağlanması için oluşan inşaat artığını temizletip temel altı dolgu malzemesi attırdığını da ifade etti.