Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde iletişim alanında faaliyet gösteren BTSO 51. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Çetinkaya, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i Halk Evi'nde bulunan makamında ziyaret etti.

BTSO 51. Komitesi üyeleri Mustafa Bakır ve Gültekin Delen'in de yer aldığı ziyarette Komite Başkanı Çetinkaya, Bursa genelinde baz istasyonlarının yaydığı radyasyon ölçümleriyle ilgili çalışma başlatacaklarını söyleyerek, Nilüfer Belediyesi'nden destek istedi.

ÖLÇÜM CİHAZI YOK

Daha önce Uludağ Üniversitesi'ne ölçümlerle ilgili başvuruda bulunduklarını kaydeden Mehmet Çetinkaya, üniversitede baz istasyonlarını vermiş olduğu zararları ölçebilecek herhangi bir cihaz bulunmadığı yönünde cevap aldıklarını belirtti.

Mehmet Çetinkaya, Nilüfer Belediyesi'nin Nilüfer'de ücretsiz ölçümler gerçekleştirdiğini söyleyerek, Başkan Bozbey'den Bursa genelinde yapmayı planladıkları baz istasyonları ölçümü için BTSO 51'inci Meslek Komitesi adına destek isterken,

"Kentimizin ve ülkemizin Elektromanyetik kirlilik RİSKİ açısından Ülkemizde mümkün olduğu kadar yaşanabilir bir ortam arzu ediyoruz. Elektromanyetik kirliliğin yeterince kontrol altına alınamadığın ve sadece yönetmelik çıkarmış olmakla meselenin halledilemediği aşikardır.; bu konuda çalışmaları olan tarafsız bilim adamlarımızın raporları mevcuttur.

Objektif bulgularla hazırlanmış bu çalışmalara ilgili kurumlar kulaklarını tıkamamalıdır. Çünkü sorun doğrudan doğruya insan sağlığı ile ilgilidir. Dünya sağlık örgütü WHO'nun 2011 yılında GSM frekanslı radyasyonu 2b sınıfı kanserojen olarak ilan etmesi de mi dikkate alınmayacak. Sağlık bakanlığı, Çevre bakanlığı ne yapıyor. Bu konu sadece iletişim teknolojisi kapsamında değerlendirilemez.

Konunun gerçek uzmanlarından görüş alınmalıdır ve ona göre ülkemizde elektromanyetik kirlilik kontrol yöntemleri ve projeleri geliştirilmelidir. Bayramdan sonra 51 komite başkanının davet edileceği brifing yapılacak. Elektromanyetik kirliliği mercek altına alarak yapılan yanlış ve eksik uygulamaları belirleyeceğiz. Amacımız sadece bir ışık yakmak . " dedi.

Bayramda bu ikramlara hayır demekten çekinmeyin Bayramda bu ikramlara hayır demekten çekinmeyin

İNSAN SAĞLIĞI 'BAZ' ALINACAK

Mehmet Çetinkaya,

''Hem baz istasyonu hem de elektromanyetik kirlilikle ilgili Bursa'dan bu ışığı yakıp tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Bunun gönüllü elçisi olacağız. Bu kirliği size otobüs örneğiyle anlatayım.

Bir otobüs düşünün egzozundan çevreye zehirli gazlar yayarak sefer yapıyor. Diğer taraftan ise son model teknolojiye ve çevreye duyarlı otobüs var. Hangisini tercih etmek gerekir. Tabii ki iyi olanı. İletişim teknolojisinde de durum aynı.

Çevreye ve insana en az zarar verecek kapsamda elektromanyetik radyasyon yönetmelikleri uygulayan ülkeleri neden örnek almadığımızı gündemde tutacağız.Ülkemizdeki evlerimizde oluşan GSM frekanslı elektromanyetik radyasyon maruziyetinin Avrupa ortalamasının çok üstünde olmasını istemiyoruz.

Ülkemiz insanın sağlığı İsviçrede,italyada yaşayan insanlara göre daha mı önemsiz kabul ediliyor?. İsviçre' de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde kullanılan en düşük sınırları biz neden kullanmayalım.

Bu baz istasyonları zararlı değilse neden apartmanlarda veya çatılarda, totemlerde kamufle edilerek konuluyor. GSM Operatör şirketleri abartılı, yersiz ve faydasız reklamlar yerine insan sağlığına yönelik yatırımlar yapmak için neden çaba göstermemekteler..'' Dedi.

Konuyla ilgili akademik odalardan da destek beklediklerini ifade eden çetinkaya, ''Bayramdan sonra BTSO bünyesinde 51 komitenin tamamının da davet edilecek. Sakarya Üniversitesi'nden ilgili konuda 25 yıldır objektif araştırmalar yapan Prof.Dr. Osman Çerezci tarafından kentimizdeki EMK hakkında bilgilendirme yapacağız.

Daha sonra çıkacak sonuç bildirgesini tarafsız biçimde kamuoyu ile paylaşacağız' diye konuştu.

BOZBEYDEN DESTEK MESAJI

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, baz istasyonlarının ölçümüyle ilgili Sakarya Üniversite ile proje ortaklığı yaptıklarını kaydetti. Bozbey,

"Biz Nilüfer Belediyesi sınırları içerisinde baz istasyonlarıyla ilgili İsviçre'deki kriterleri uygulamak istedik fakat Bilgi Teknolojileri Kurumu dava açarak bizim kararımızı iptal etti.

İstediğimiz insan hayatına, insan yaşamına gerçekten zarar veren ya da yaşam kalitesini düşürecek olan bu uygulamayı Avrupa'daki seviyeye getirmek. Bu nedenle BTSO 51'inci Meslek Komitesi olarak bu konuyla ilgili çalışmalarınıza destek vermeye hazırız" dedi.