İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında İnegöllülerle buluşan Eğitimci Yazar Hatice Kübra Tongar konuşmacı olduğu seminere, İnegöl halkının ilgisi yoğun oldu. Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen seminer programında, salona sığmayan katılımcıların bir kısmı programı sahneden izlerken bir kısmı da salon dışında kurulan ekrandan takip etti.

"ANNELİK SAHİP OLMAK DEĞİL, ŞAHİT OLMAKTIR"

Adetlere değil, ayetlere göre çocuk yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hatice Kübra Tongar,

"Kehf Suresi'nde Rabbimiz, "Çocuklar dünya hayatının süsüdür" diye buyurmuştur. Peygamber Efendimiz, 'Çocukla Çocuklaşın' buyurmuştur. Çocuk eğitiminde doğru niyet önemlidir. Yapılan bir ankette kadınlara 'niçin anne olmak istiyorsun?' diye sormuşlar.

'İleride bana baksın diye' cevabı çoğunlukta çıkmış. Bu niyet insanı ilerde bakılacak duruma getirir. Doğru bir niyet değildir. Çocuklarımızın göbeklerini bizim hayal ettiğimiz üniversiteye gömüyoruz. Doğduklarında belki 18 yıl sonrasının bile hesabını yapıyoruz. Annelik sahip olma makamı değil, şahit olma makamıdır. Çocuklar bize emanettir ve hiç şüpheniz olmasın ki hesabı sorulacaktır" diye konuştu.

"EN İYİ PEDAGOJİ KİTABI KURAN-I KERİM'DİR"

Gelmiş geçmiş en şahane pedagoji kitabının Kuran-ı Kerim olduğunu söyleyen Kübra Tongar,

Leros Gezi Rehberi Leros Gezi Rehberi

"Kuran-ı Kerim'le tanışık değiliz. Kuran-ı Kerim'lerimiz ya çeyiz sandığımızın içinde ya da dolapların üstünde duruyor. 'Allah-u Teala nasıl bir anne olmamızı istiyor?' bunu kendimize sormalıyız. Yoksa 'elalem ne der' sorusundan mahvoluyoruz. Herkese yaranmaya çalışıyoruz.

Bir türlü yaranamıyoruz. İnsan yalnızca Allah'a yaranmalı. Allah'a yaranmak insanı özgürleştirir. O zaman Rabbim razı, ben razı dersiniz. Ayrıca basit bir aleti bile onu yapanın kılavuzuna bakarak kullanırken; insanı okumak için, onu yaratanın cümlelerine sığınmaktan daha doğal ne olabilir" dedi.

"ÇOCUKLARLA MUHABBET EDİN"

Hatice Kübra Tongar, bağırmayan anne olmak için dua ederek, annelere tavsiyelerde bulundu:

"Çocuklarla muhabbet edin. Onlara sevildiğini hissettirin. Her şeyi kontrol edebilirim diyerek kendinizi yormayın. Bazı şeyleri eşinize bırakın. Böylece çocuk da babasına itaat etmeyi öğrenecektir. Çocuğunuza merhamet edin. İyi zamanlarda herkes iyidir, önemli olan zor zamanlarda merhametli olmanız.

Çocuklarınıza bağırmayın, çocuklarla kesinlikle ses tonunu yükselterek iletişim kurmayın. Peygamber Efendimiz (SAV) bile çocuklarına bir kez olsun ses tonunu yükseltmemiştir. Hadi gelin 'bağırmayan anneler' olalım. Onları anlayalım. Anneler doğru örnek olmak zorunda. Örnek olmak çocuğunuzun güven duygusunu pekiştirir. Allah'a doğru ahlaklı bir çocuk olsun diye bol bol dua edin."