Türkiye, Euro Bazında Asgari Ücret Artışına Rağmen Avrupa'da Düşük Sıralarda Türkiye, Euro Bazında Asgari Ücret Artışına Rağmen Avrupa'da Düşük Sıralarda
Türkiye’nin önemli gündem maddeleri arasında yer alan konu piyasaya sürülen zehirli ayakkabılar.

Zehirli ayakkabılar konusunda görüşlerine başvurduğumuz el yapımı ayakkabı üreten Celal İleri, Piyasada 330 bin zehirli ayakkabı olduğu iddiasında bulundu.

SAĞLIKLI AYAKKABI DERİDİR

Sağlıklı ayakkabının deri olması gerektiğine dikkat çeken Celal İleri, “Ayakkabının önce sağlıklı olup olmadığına bakılmalı. Ayakkabının sağlıklı olması için içinin ve dışının deri olması gerekiyor. Bunun dışında yapılan ürünler sakıncalı” dedi.

UCUZ DİYE…

Sağlıksız ayakkabıların genelde pazarlarda satıldığını savunan İleri;

“Pazarlarda satılan ayakkabılar genelde imitasyon. Bunlar tamamen sakıncalı ve tehlikelidir. Ayak sağlığı için zararlıdır. Bunu doktorlar ve sağlık kuruluşları her yerde söylüyor. Ama maalesef halkımız ucuz olduğu için onu satın alıyor. Ayakkabı alırken, bize danışsınlar. Danışma ücreti almıyoruz” dedi.

60 TL’DEN AŞAĞI AYAKKABI OLMAZ

Deri olan ayakkabının en ucuz fiyatının 60 TL olması gerektiğini bildiren İleri şöyle konuştu;

“60 TL’den aşağı giyilecek ayakkabı tehlike saçar. Yüzde 100 tehlikeli. Ayakkabı bilinen yerden alınmalı. Satan kişi malın arkasında olacak. Ayakkabının içi ve dış komple deri olması gerekir. Ucuz ayakkabı mantar gibi birçok hastalığa yol açar. Zehirli ayakkabılar pazardaki her sergide var. Ucuz satmasından dolayı imalatçı kardeşlerimiz son sistem ve en adi malzemeyi kullanmak zorunda. Onların yaptığı ürünlerde pazarda satılıyor.”

DERİ KOLAY KOLAY YANMAZ

Derinin kolay kolay yanmadığını açıklayan İleri, Kenan Evren’in iktidara geldiğinde ayakkabının tamamının deri olmasını istediğini, deri olmayan ayakkabıların ise imha edildiğini söyledi.

TÜRKİYE GELEN AYAKKABILARIN ÇOĞU UCUZ

Celal İleri, şöyle devam etti;

“Türkiye gelen ayakkabıların çoğu ucuz. Çünkü ayakkabıların çoğu sanayi ve kimyasal atıklardan üretiliyor. Bu bizi de sıkıntıya sokuyor. İnegöl’deki ayakkabıların yüzde 50’si Orta Doğu’dan geliyor. İnegöl’e erkek ayakkabıları Konya, Gaziantep ve İstanbul’dan geliyor. Kadın ayakkabıları da Bursa ve İzmir’den geliyor.”

DENETİM EKSİKLİĞİ

En büyük sıkıntının denetim olduğunu belirten ayakkabı üretici Celal İleri, televizyonda satılan ayakkabıları vatandaşların almamasını istedi.

USTASINDAN ÖNERİ

Ayağa giyilen sağlıklı bir ayakkabının nasıl olması gerektiğine işaret eden ayakkabı ustası İleri, “Ayakkabının derisinden, taban astarına, pençesine kadar tamamı deriden imal edilmiş olmasına dikkat edilmeli. Vatandaşlar, ayakkabılarını bilinen yerden alsın” diye konuştu.

ZEHİRLİ AYAKKABI NASIL AYIRT EDİLİR"

Zehirli ayakkabı tuzağına düşmemek için ayakkabı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde;

Deri ayakkabıların fiyatı en az 50-60 TLden başlıyor. Sağlıklı bir ayakkabının 20-30 TLye satılması mümkün değil. Bu yüzden ucuz ayakkabılardan uzak durulmalı.

Deri ayakkabı boya tutuyor ancak suni ayakkabının boya tutma özelliği yok, ayakkabı elde incelenerek boya tutup tutmadığı gözlemlenebilir.

Deri ayakkabılarda gözenek olması gerekir. Gözenek bulunmayan ayakkabılar sağlıklı nitelikler taşımıyor.

Ayakkabının kalıbından suni ayakkabıyı tanımak mümkün. Suni ayakkabıların kalıbı dümdüz oluyor.