TÜRKİYE'YE ÖRNEK

Yaptığı başarılı çalışma ve projelerle Türkiye'de adından sıkça söz ettiren İnegöl Devlet Hastanesi, dünyada ikinci Türkiye'de tek olma özelliğine sahip Ambulans Tarihi Müzesini kente kazandırdı.

YAŞATAN HASTANE

Türkiye'nin ilk Sağlık Tarihi Müzesine de sahip olan Devlet Hastanesi, çürümeye bırakılmış eski ambulansları müzede sergiliyor. 'Yaşayan ve yaşatan hastane' sloganıyla hizmet veren hastane, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden tesadüfen bulduğu hurda ambulanslar usta ellerden geçirerek, hayat buluyor.

Zimem Defteri ne demek, Zimem Defteri uygulaması nasıl yapılır? Zimem Defteri ne demek, Zimem Defteri uygulaması nasıl yapılır?

HASTANE GİRİŞİNDE MÜZE

Hastane girişinde bulunan müzede; askeri bisiklet ambulans, 1967 model Cadillac Deville marka ambulans, 1973 model ford marka ambulans ve 1999 model Mercedes marka ambulans sergileniyor. Özel yapım ambulansların ise çeşitli ilginç hikayeleri var. Gelecek günlerde müzeye yeni bir ambulansın daha geleceği bildirildi.

Hastane bünyesindeki sağlık ve ambulans tarihi müzeleri, vatandaşlardan yoğun ilgi görürken; zaman yolcuğuna çıkarıyor. Müzelerde; eski ambulansların yanı sıra enjeksiyondan ameliyat malzemelerine, hastane araç ve gereçlerinden eski ilaçlara kadar yüzlerce obje sergileniyor.

MÜZEMİZE ÖZEL DAVET

Bünyesinde bulunduğu müzelerle Türkiye'ye örnek olan İnegöl Devlet Hastanesi, 4. Sağlık Tarihi ve Müzeciliği Sempozyumuna özel olarak davet edildi.

19. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen Sempozyuma; İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Erkal Altay, müdür yardımcıları Kamil Saçkesen, Muzaffer Kurhan ve Meftune Coşkunarslan ile birlikte katılan hastane yöneticisi Hayrettin Göçmen, katılımcıları müzeler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirdi.

Göçmen yaptığı açıklamada;

"Yaşayan ve Yaşatan Hastane olan hastanemizden bir gurur daha. 4. Sağlık Tarihi ve Müzeciliği Sempozyumuna 'İnegöl Devlet Hastanesi Sağlık Tarihi Müzemizi' ve 'İnegöl Devlet Hastanesi Ambulans Tarihi Müzemizi' tanıtmak üzere Özel Davetli olarak katıldık. Sağlık tarihi ve müzeciliği alanında konusunda otör (alanında en iyi olan doktorlar) hocalarımızın huzurunda yaptığımız sunular büyük beğeni topladı ve ilgi gördü."

"Üst düzey tüm katılımcıların müzelerimiz ve doğum sandalyemiz hakkındaki övgü dolu sözlerini ve yaşadığımız tarif edilmez gururu, tüm çalışanlarımız ve sevenlerimizle paylaşmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz" dedi.

Bu arada müzede yer alan ambulanslarla ile şu bilgiler veriliyor;

1. DÜNYA SAVAŞI ASKERİ BİSİKLET AMBULANS (VELOAMBULANS)

1. Dünya savaşı yıllarında hastaların cepheden askeri hastanelere taşınması için bisiklet ambulanslar kullanılmıştır. Zamanın şartlarına göre yakıt gerektirmeyen bu taşıma aracı görevli tek personel ile hasta nakline imkan vermektedir.

Bisiklet Ambulans 2018 yılında İnegöl'de aslına uygun olarak tekrar imal edilmiş ve müzemize kaldırılmıştır. Bisiklet Ambulansın hastanemize kazandırılmasındaki desteklerinden ötürü Gülce Perde firmasına teşekkür ederiz.

1967 CADİLLAC DEVİLLE AMBULANS

1967 yılında Amerika'da üretilen araç 20 yıl Gönen Devlet Hastanesinde görev yapmıştır. 10 yıl kadar önce Biga'da metal ticareti ile uğraşan Metin bey'den restore edilmek üzere söz verildikten sonra alınan araç Abdullah Ezim tarafından İnegöl'e getirilmiştir.

Aracın restorasyonu 1,5 yıl sürmüştür. Bu güzide aracın hastanemizde sergilenmesine olanak sağlayan değerli sanayicimiz Abdullah Ezim'e teşekkür ederiz.

1973 MODEL FORD TRANSİT MK1 AMBULANS

1973 yılında Almanya'da çalışan İnegöllü işçilerin aralarında topladığı paralarla alınan sıfır model Ford marka araç İnegöl Belediyesine hediye edilmiştir. Belediye tarafından hastane kullanımına tahsis edilen araç görev süresi sonrasında hurdaya ayrılmıştır.

Hurdaya ayrılmasından yıllar sonra Kurşunlu kasabasında olduğu öğrenilen araç Mehmet Aktaş tarafından müzemize bağışlanmış, hastanemiz tarafından restore edilerek sergilenmeye başlamıştır.

1999 MERCEDES W210 AMBULANS

Bartın/Amasra ilçesi kaleiçi mevkiinde standart ambulansların dar olan tarihi kale kapısından geçememesi üzerine Almanya'da yaşayan Nuri Gün isimli hayırsever tarafından 1999 model özel yapım bir ambulans bağışlanmıştır. Bağışlanmasının ardından hizmete girmesi için resmi hizmetler başlatılmıştır.

Gümrükten ambulans olarak geçen araç Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine uygun olmadığı için tescil alamamıştır. Özel yapım bir araç olduğu için trafik tarafından da tescillenmeyen araç hizmetten ve trafikten men edilerek Bartın gümrüğüne çekilmiştir.

2014 yılından itibaren bir depoda çürümeyi bekleyen araçtan 4 yıl sonra tesadüfen haberdar olunmuştur. Uzun yazışmalardan sonra Bartın Gümrük Müdürlüğü tarafından Hastanemize bedelsiz olarak devredilmiş ve sergilenmeye başlanmıştır.