Çıkarılan kanun ile ilgili değerlendirmede bulunan İTSO Başkanı Metin Anıl, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve faizlerinin iptalini içeren kanununun birçok işletmeye rahat nefes aldıracağını söyledi. Faizlerin iptali ve anaparanın eşit taksitler ile ödenmesi bu kanunda yer aldığını söyleyen Anıl, kasa düzeltmesi olarak bilinen uygulamanın da bu kanun kapsamında yapılabileceğini vurguladı.

31 EKİM 2016 TARİHİNE KADAR

İTSO Başkanı Metin Anıl şu bilgileri verdi: "Üyelerimizin kanunda belirtilen taksitlendirme imkanından yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar odamıza bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Kanun hükümlerine göre, taksitli ödeme yapmak istemeyenler, ilk taksit ödeme süresinin sonuna kadar aidat borcu aslının tamamını yatırarak kanundan yararlanabilecekler. Yine kanuna göre, dileyenler toplam meblağı altı taksite kadar ödeyebilirler. Bu durumda, bölünen taksitlerin ödeme zamanları ile birlikte üyelerimize bildirilecektir. Birinci taksitin son ödeme günü 30 Kasım 2016 tarihidir. 6 aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit, birer aylık dönemler halinde tahsil edilecektir. Taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde yapılandırma iptal edilerek aidat borcunun eski haline döndürüleceği ve o ana kadar yapılan tahsilatların borçtan düşülerek günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edileceğini de kanunda yer almaktadır"

VARSA İCRA TAKİBİ DURDURULACAK

Bakan Işıkhan Açıkladı"Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesinde Bakan Işıkhan Açıkladı"Kişi başı milli gelir tarihin en yüksek seviyesinde

"Çıkan kanuna göre, Oda ve Borsa aidat borçları nedeniyle icra işlemi başlatılanlar varsa, taksitlendirme için başvurduklarında icra işlemleri durdurulacaktır. Kanuna göre, yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekalet ücretleri karşılıklı olarak talep edilemez. Bu hususta, borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerektiği hükmü de yer alıyor. Taksitlerden herhangi birinin süresinde ödenmemesi durumunda ise, o tarihe kadar tahsil edilen tutarlar düşüldükten sonraki kısım için icra takibinin devam edecektir"

BORCUN TAMAMININ ÖDENMESİ ŞART

"Yine kanun hükmüne göre, borçlarını taksitlendiren askıdaki üyeler için borçlarının tamamını ödemedikçe askıdan indirme işleminin yapılmayacak olduğunu ve taksitlerin tamamını ödemeleri halinde ise son taksit ödeme günü itibariyle n askıdan indirileceği hükmü var. Ayrıca, borcunu ödeyen üyelerin isimlerinin meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılacaktır. Yapılandırma süresi içinde askıdan inmek için ise başvuranların yapılandırma sonuna kadar taksitlerin toplamını defaten ödemeleri halinde askıdan indirme işlemi yapılacaktır"