Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem! Muğla'da 3,9 büyüklüğünde korkutan deprem!
Duvar yazıları hakkında araştırmalarına göz attığımız; Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü öğretim görevlisi, Prof. Dr. Aliye MAVİLİ AKTAŞ hoca;


İZİNSİZ YAZILAN YAZILAR
“Duvar yazısı yazma davranışı ile özel-de ergenlik daha genel ifade ile ise gençlik dönemlerine odaklanan bir çok çalışma bulunmaktadır. Duvar yazısı, gündelik yaşamdaki “görsel kültür”ün en tanıdık şekli olmakla birlikte, tek bir türden ziyade şehir yüzeyine izinsiz yazılan yazıların ve şehir mobilyaları üzerine rastgele karalamalar ile sokak sanatı gibi geniş bir anlam aralığına sahiptir. Duvar yazısı, aynı anda hem estetik bir faaliyet hem de suç eylemi olmasıyla paradoksal bir fenomendir.” Diyor.


SİYASİ MESAJLAR
Aktaş Hoca Duvar yazıları ile ilgili araştırmasında Siyasi mesajlar içeren duvar yazıları ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Türkiye’de 1970-1980’li yıllar siyasi görüş hareketliliğinin yoğun yaşandığı yıllardır. Bu yıllarda duvar yazıları bir siyasi mesaj arenası olarak ön plana çıkmaktadır.


80 öncesine baktığımızda sağ ve sol diye ayrılan gençlerin;

Ülkücü-milliyetçi ifadeleri; “Bozkurtlar Her Yerde”, “Başbuğun Bozkurtları”, “Kanımız Aksa Da Zafer İslamındır”, “3 Mayıs Türk Bayramı”,“Vur Bozkurdum Tilkiye Vur Kurtulsun Türkiye”, “Başbuğun Bozkurtları”,“Ülkücü Gençler”, “Tanrı Türkü Koru ”, “Selçuklu Bozkurtlar”, “Ülkücü Hareket Engellenemez Turan”, “Yaşasın Türkün Turan Ülküsü”.

Sosyalist ifadeleri ise; “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın Sosyalizm”, Sosyalizm”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “İsyan Devrim Anarşi”,“Viva Kızıl 19 Mayıs”, “Kahrolsun Faşist Diktatörlük”, “Tkp, Çekiç Orak”, “1 Mayıs” şeklindedir.

Duvar yazıları belki de kendi düşüncesinin güvenlik alanı, gruplara, topluluklara adanmış bir bağlılık arayışı, henüz kazanılmamış özerklik duygusunun çaresizliği olarak düşünülebilir.

“Benim gibi düşünenler var olsun, diğerleri cesareti varsa çıksın o da yazsın bakalım”ın meydan okuması da olabilir. Bir siyasi düşünceye adanmışlık, ergenliğin bağımlılığıyla bağımsızlık özleminin duvar yazısında somutlaşması olarak da düşünülebilir.”


DUVAR YAZILARINA ÖNLEM ALINMALI
Bu arada uzun bir süredir MODEF duvarında bulunan ideolojik yazılara ve öğrencilerin özellikle aşk sloganları içeren duvar yazılarına karşı yetkililerin önlem alması, MODEF Expo öncesi duvarların boyanıp yenilenmesi bekleniyor.