YOĞUN İLGİ

İnegöl Belediyesi, Mesnevi'siyle gönülleri fetheden, bu toprakları ilmiyle, sözleriyle, öğütleriyle yoğuran, 7 asır önce ektiği kardeşlik tohumlarıyla millet olma şuurumuzu inşa eden Mevlana Celaleddin Rumi'yi 745'inci vuslat yıl dönümünde düzenlediği programla andı. Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Hz. Mevlana'nın, ölüm gününe düğün günüm dediği Hakka vuslatının 745. yılında onu anmak ve anlamak için düzenlenen program, Cuma akşamı Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde (BMKSM) düzenlendi. Programa vatandaşların ilgisi de yoğun oldu.

KORODAN İLAHİLER

Hz. Mevlana'yı anlamak ve anlatmak temalı programa, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mehmet Emin Ay katıldı. Şebi Arus programı, İnegöl Belediyesi Erkekler Tasavvuf Korosunun konseri ile başladı. Şef Cem Taşkıner yönetimindeki koro, seslendirdiği hicaz makamındaki ilahilerle gönülleri okşadı. İlahilerle başlayan programda, daha sonra Prof. Dr. Mehmet Emin Ay sahneye davet edildi.

MEVLANA İSLAM ALİMİDİR

Prof. Dr. Emin Ay, Hz. Mevlana'yı anlattığı konuşmasında, Hz. Mevlana'nın öncelikle güzel bir kul ve peygamber aşığı olduğunu ifade etti. "O bir İslam alimidir" diyen Ay; "Birkaç yıldır düzenlenen programlarla Hz. Mevlana bu noktada daha iyi anlaşıldı. Yerel yönetimler ona sahip çıktılar. O bir İslam alimidir; ne bir hümanist bir filozoftur ne de mistik bir düşünür. Bunlar onun kesinlikle ifade edilecek özellikleri değildir. Hz Pir, gönlümüzü Allah aşkıyla doldurmak için önce Kuran'a hizmetkar olmamızı istemekte ve şöyle demektedir: 'Ben yaşadığım sürece Kuran'ın kölesiyim, Hz. Muhammed'in ayağının tozuyum. Kim bundan başka bir söz naklederse benden, o kişiden de o sözden de uzağım, şikayetçiyim.' Allah'a şöyle yalvarıyor: 'Ya Rabbi bana öylesine geniş bir dil lütfet ki; yerle gök arası kadar olsun ki meleklerin bile hayran olduğu Hz. Muhammed Mustafa'yı (S.A.V.) insanlara anlatayım' İşte böyle bir aşkın sahibidir Hz. Mevlana" dedi.

ALLAH'A GÜZEL BİR KUL

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Hz. Mevlana'yı insanlara güzel bir değerimiz, kıymetimiz olarak tanıtmamızın son derece tabii bir şey olduğuna da dikkat çekerek; "Fakat onun sözlerini ne Peygamberimizin (S.A.V.) hadisinin önüne ne de Allah'ın ayetlerinin önüne geçirmek gibi hakkımız yoktur ve olamaz. Hz. Mevlana'nın şikayet ettiği nokta da budur. Bir takım kişilerin Mevlana'nın Allah'a kulluk noktasını bir kenara bırakması ve onu sadece güzel şiirler söyleyen biri haline getirmesi son derece yanlıştır. Allah'a güzel bir kul olan Mevlana'yı biz kendimize rehber edinirken, önce Allah'a güzel bir kul olmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Hz. Mevlana'ya yakışan en güzel dua; "Allah'ım, beni kendine dost seçinceye kadar güzel kullukla yaşat. Ve aşkınla yandığım bir anda canımı al ki ölüm sana olan aşkımın adı olsun." Ancak bir güzel kul bunu söyleyebilir" diye konuştu.

SEMAZENLER DE YER ALDI

Kuşadası’na tatilci akını Kuşadası’na tatilci akını

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın anlatımları arasında zaman zaman Erkekler Tasavvuf Korosunun ilahileriyle süslediği programın sonunda, koro ve semazen gösterileri gerçekleştirildi. Program sonunda sahneye çıkan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, Mehmet Emin Ay ve tasavvuf korosuna sunumları için teşekkür etti. Mehmet Emin Ay'a İnegöl'ü simgeleyen çini takdim edildi.