Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi programı kapsamında %50 hibe desteği ile yapımını tamamladığı Soğuk Hava Deposunun açılışında konuşan firma sahibi İlker İrge, tarımsal üretimin özellikle meyveciliğin ilçe ekonomisine katkısının büyük olduğuna dikkati çekti.

İlçemizde 12 soğuk hava deposunun bulunduğunu belirten İrge, "İlçemizde 297 bin dekar alanda tarımsal üretim gerçekleştirilmekte, bu alanın yaklaşık 107 bin dekarında meyve üretimi yapılmaktadır. İlçemiz meyve üretim miktarı toplamda 250 bin ton civarındadır. Ancak ilçemizde, üretilen bu ürünlerin depolanmasına yönelik soğuk hava deposu 12 adet ve toplam kurulu kapasite 20 bin tondur. Rakamlara bakıldığında ilçemiz üretim miktarına ilişkin ihtiyacın mevcut tesislerle karşılanamadığı görülmektedir. İlçemiz üreticilerinin depolama ihtiyacına bir nebze de olsa katkıda bulunmak ve ürünlerini sağlıklı olarak muhafaza etmek amacıyla şirketimiz bu yatırımın yapılmasına karar vermiş ve Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla 4000 tonluk tesisimiz tamamlanmıştır."

KAPASİTE 24 BİN TONA ÇIKTI

"Tesisimiz faaliyeti ile ilçemizde kapasite 24 bin tona ulaşacak ancak ilçemiz ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni yatırımlara ihtiyaç devam edecektir. Bakanlık katkılarıyla tamamlanan tesisimiz yatırımcılara örnek olacak ve temennimizdir ki yeni yatırımların da önünü açacaktır. Program konusunda tecrübe sahibi olan bakanlık personeli yanı sıra, ortaklarımızın yatırım kararlılığı, tarımsal sanayiyi destekleme konusundaki kararlı siyasi irade ve tabi ki mülki idare ve diğer kamu kurum kuruluşlarının çabası ve yayım çalışmaları ile ülkemiz tarımsal sanayisine bu güzel örnekte olduğu gibi bundan sonra da yeni tesisler kazandırılacaktır. Bu tesisin, üreticilerimize ve ilçemiz tarımına katkı sağlaması dileklerimle hayırlı olmasını temenni eder saygılar sunarım." dedi.

135 YATIRIMA 36 MİLYON TL HİBE

Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı Cübbeli Ahmet Hoca, İsmailağa Cemaati'nden Atıldı

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ise "Soğuk Hava Deposu tesisleri Bursa'mız için büyük önem taşımaktadır. Bakanlığımızca 2006 yılından bu yana uygulanan ve yatırımcılarımıza %50 oranında hibe sağlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Bursa'mızda da pek çok tesisin gerçekleşmesinde önemli katkı sağlamıştır. İlimizde de program ile 2006-2018 yılları arasında 135 yatırım için 35 milyon 294 bin 945 TL hibe ödenmiştir. Tamamlanan ve hibe ödemesi yapılan bu tesislerden 19 tanesi ise soğuk hava deposu olup bunların toplam kapasitesi 55 bin tondur. Açılışını yaptığımız bu tesis ile birlikte ilimizde kumlu toplam kapasite yaklaşık 170 bin ton olacaktır. Bu yatırım ile birlikte ilçemizde faaliyet gösteren depo sayısı 12'ye, kumlu kapasite ise 24.100 tona ulaşacaktır. İlçemizin depo tesisi kapasitesi ise bu sonuçla ilimiz kapasitesinin %14 üne ulaşmış olacaktır." Diye konuştu.

İNEGÖL'DE 7 MİLYON FİDAN ÜRETİLİYOR

İnegöl'ün sanayi şehri olduğunun altını çizen İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, "Ürün toplama merkezlerine de ihtiyacımız var. Tarım sektörümüz çalışıyor. İnegöl'ümüz tarımda da bir markadır. Bizde İTSO olarak coğrafi işaretler çalışmasıyla destek vermeye çalışıyoruz. Bizim üzerimize düşen; tarım ürünlerinin ihracatı. Farkındalık yaratmalıyız. İnegöl'de 20 milyon çöğür, 7 milyon fidan üretiliyor. Bir çoğumuz bunu bilmiyoruz. Bunun üretimini yapan firmalarımız bunun ihracatını da yapıyor. Pazarlama anlamında önemli yatırımlar yapmalıyız. Tarım üretimi yapan çiftçilerimizin her zaman yanındayız" dedi. Belediye Başkanı Alper Taban ile Kaymakam Şükrü Görücü'nün yaptığı selamlama konuşmalarının ardından yapılan dua sonrası tesisisin açılışı kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.