Belçika’nın Waimes'ın Valon belediyesinde, Belçika'nın Liège eyaletinde bulunan bir köy  içinde hiç Türk yaşamamasına rağmen yüzyıllardır bir Türk olarak tanımlanıyor.

Türk olarak tanımlanmasına dair etkenlerden en yaygın olanı 16. yüzyılda Osmanlı devleti ile savaşmak için yardım adı altında kilise tarafından para toplanıp bu paraları ödemeyi reddetmişler ve bu nedenle dost olarak ilan edilmiştir diğer rivayete göre ise fehmi köylüleri Türklere karşı yapılan hiçbir haçlı seferinde katılmadıkları için onlara Türk ismi takılmış köylüler eski dönemde Türk ismini o kadar benimsemiş ki rivayete göre  bir dönem kilise çanlarını susturup çağrıyı ezanı taklit eden  bir sesle yapmaya başlamışlar. Futbol takımının ismi Türkçe isimlendirilmiş ve noktasında da bir Türk bayrağı bulunmakta.

Tüm bunların yanı sıra köyün yaşlarında aktarılan bilgilere göre ikinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Belçika işgali sırasında köyde dalgana Türk bayrağı sebebiyle almanların Türkiye ile imzaladığı saldırmazlık anlaşması bulunduğu için almanlar köye saldırı yüzyıllardır Türkiye’nin yaşadığı tamamile her yıl düzenlenen festivalde köyün her yeri Türk bayraklarıyla donatılıyor Türk maçları söyleniyor ve bu kültür yaşatılarak nesilden nesile aktarılır.

Bakan Fidan'dan Netanyahu mesajı Bakan Fidan'dan Netanyahu mesajı

Yunus_Emre_Mosque,_Genk

Editör: Fırat Çelik